Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsförening ger sig in i elbranschen – störst i länet: "Det är helt och hållet Bergsviksandan"

Nu blir det annat än fotboll och annan idrott på IFK Bergviks arena. 270 kvadratmeter solceller ska producera stora mängder el. – Vi har skrivit kontrakt med ett elbolag, säger projektledare Roland Eriksson.

Annons

På Bergviks idrottsplats håller just nu ca 140 solpaneler på att monteras upp vid sidan av fotbollsplanen och bildar en 90 meter lång och tre meter hög solpanelsvägg.

Enligt länsstyrelsen är solcellsanläggningen i Bergvik den största hittills i Gävleborgs län som kommer att drivas av en idrottsförening.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Roland Eriksson, Hasse Svensson och Kurt Johansson sätter solpanelen på plats.

– Vi har mycket verksamheter här och en aktiv ungdomsverksamhet. Det gör att vi har haft väldigt höga elräkningar på nästan 100 000 kronor per år. Vi funderade på hur vi skulle kunna minska det och då kom ett ljushuvud på att vi skulle bygga en solelanläggning, säger projektledaren Roland Eriksson.

Panelerna borras fast på en träställning och kopplas sedan ihop med varandra.

Bergsviks Idrottsplats förbrukar nästan 70 000 kilowattimmar el per år. Solelsanläggningen kommer enligt leverantörens anvisningar att producerat 38 000 kilowattimmar per år.

Läs mer: Alfta-Ovanåkers församling satsar 220 000 på solenergi: "Det här är ett steg i rätt riktning"

–Den här typen av anläggning är precis lagom för den förbrukning vi har. Vi räknar med att vi ska kunna halvera elförbrukningen och kostnaden för föreningen. Överskott under sommaren kommer säljas vidare till ett elbolag, säger Roland Eriksson.

Enligt länsstyrelsen är det den största solelsanläggningen i Hälsingland som drivs av en idrottsförening.

Föreningen har arbetat under snart två års tid och sökt bidrag från myndigheter och sponsorer. Ambitionen är att få hela anläggningen sponsrad och det är någonting som man nu jobbar vidare med för att inte själva behöva ligga ute med så mycket pengar.

När anläggningen är klar har den kostat upp emot 650 000 kronor och man har hittills fått pengar från Söderhamns kommun, Riksidrottsförbundet, Bergvikens reglerfond, sparbanksstiftelsen och privata sponsorer.

Hasse Svensson och Kurt Johansson hjälper till med bygget och har själva spelat fotboll på Bergviks Idrottsplats i sina dagar.

Läs mer: Dansanta pensionärer släpper loss på parketten i Bergvik

Hasse Svensson och Kurt Johansson jobbar med att montera solpanelerna. Alla praktiska kunskaper och arbetskraft finns inom klubben.

Arbetet sker idéellt och det har varit lätt att få frivilliga att ställa upp. Att Bergsviksborna engagerar sig så mycket i sin bygd är något som bara kan förklaras med den särskilda "bergviksandan".

Anläggningen är 90 meter lång, tre meter hög och består av nästan 140 paneler. Det finns utrymme för luft att flöda bakom panelerna för att kyla ner de.

–Det är nog ingen annan förening som jag vet som gör så mycket eget arbete som vi gör, säger Hasse.

Kurt intämmer och tillägger:

– Det är helt och hållet Bergsviksandan. Även de uppskattade danserna på torsdagar och fredagar arrangeras idéellt.

På utmätta avstånd görs luftspalter mellan panelerna. Detta för att de ska kunna expandera när de blir varma.

Läs mer: Småstadsliv på 30-årsfirande marknad – men konkurrensen är stenhård

Elektroniken sköts inifrån en bod som också agerar korvkiosk under fotbollsmatcher och marknader. Där gör en växelriktare om likström till växelström.

Harry Tunong och Anders Tunong är elektriker och engagerade i klubben och har varit med och skött elinstallationerna som anläggningen kräver.

Anders och Harry Tunong i dörren till den bod varifrån all elektronik kommer att skötas.

–Jag har jobbat med att utbilda vindkrafttekniker, men nu är det ju solceller som gäller. En sådan här anläggning behöver inte alls skötas på samma sätt.

Harry Tunong visar växelriktaren som gör om de 800 volt likström som anläggningen producerar till växelström som går att använda.

Efter 25 år garanterar man att anläggningen fortfarande har 80 procent av kapaciteten kvar.

– Det har totalvänt. Solceller är det absolut bästa att satsa på nu, fortsätter Harry Tunong.

Mer läsning