Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrläkare kostar för mycket – vårdföretag satsar på spanskt istället

Inhyrda läkare kostar betydligt mer än en ordinarie läkare. Hälsovalet AB rekryterar i Spanien för att bli av med de extra utgifterna.

Annons

Hälsovalet AB har valt att rekrytera läkare från Spanien till sina hälsocentraler i både Söderhamn och Hudiksvall. Ambitionen är att sluta hyra in dyra läkare då de kan hota både lönsamheten och skapa ett missnöje hos patienter som inte får samma läkare vid återbesök.

Läs mer: Intresse för privata hälsocentraler

Efterfrågan på en kardiolog är stort i Söderhamn, menar Eva Jansson.

– Vår ambition är att till slut inte har några inhyrda läkare alls, säger Eva Jansson, verksamhetschef för Hälsovalet AB. Senaste året har vi jobbat intensivt med att få kompetens till våra hälsocentraler. Till Söderhamn har vi rekryterat en läkare som började hos oss i september förra året, och en kardiolog som ska börja i höst.

Läs mer: Mitt hjärta säljer sina hälsocentraler

Kardiologen i Söderhamn ska även patienterna från Ljusne få besöka efterdom de inte har någon hjärklinik där. Enligt Eva Jansson är efterfrågan på hjärtläkare stor i Söderhamn sedan Mitt hjärta stängde.

– Söderhamnarna är vana vid att ha en hjärtklinik att gå till, vi vill kunna erbjuda det, säger hon.

Det spanska systemet innebär att läkare måste meritera sig genom att jobba på flera olika kliniker och orter innan de kan kvalificera sig för att få en fast tjänst.

Det svenska systemet innebär att Diana Antón Sanmartín, som nu rekryterats till Varvets hälsocentral i Hudiksvall, direkt kan välja en arbetsplats där hon blir tillsvidareanställd.

– Jag vill inte hoppa runt, utan jag ville ha det som när jag var barn. Då doktorn som behandlade mig kände mina föräldrar och visste vem som var mina farfaräldrar. Så vill jag jobba, säger läkaren Diana Antón Sanmartín.

Diana Antón Sanmartín trivs med sin tillsvidareanställning i Hudiksvall och vill lära känna sina kunder.

Sjukvård är en personalintensiv verksamhet och därför är löner en stor del av kostnaderna för hälsocentraler, vare sig de är privata eller drivs av Region Gävleborg. Kostnaden för en hyrläkare inom primärvården är nästan dubbelt så hög som för en fast anställd läkare.

– Kostnaden för hyrläkare är definitivt något som kan äventyra lönsamheten för ett vårdbolag, säger Mats Lindberg, som är en av delägarna i Hälsovalet i Sverige AB.

Läs mer: Mitt hjärta krymper - tio kan varslas

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Fakta

Hälsovalet i Sverige AB driver Varvets hälsocentral i Hudiksvall, Ljusne hälsocentral och e-hälsan i Söderhamn. Bolaget har 45 anställda. Huvudägare är Eva Jansson, verksamhetschef inom Hälsovalet, som äger 60 procent. Ekelund Invest AB (äger 25 procent och Vårdmäklarna AB äger 15 procent. Styrelseordförande är Tor Wådell. Makarna Anna och Eskil Hammarström har inte längre något ägande i verksamheten.

Mer läsning

Annons