Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdsförening auktionerade ut skänkt samling: "Det är moraliskt förkastligt"

En samling med 1100 föremål skänktes under 1930-talet till Norrala hembygdsförening. Nu har föreningen auktionerat ut samlingen med blandade reaktioner som följd. – Samlingarna ska förvaltas och visas. Det är ju ingenting som ska säljas. Det är moraliskt förkastligt, säger Lars Nylander på Hälsinglands museum.

Annons

Anders-Olof Nilsson hade samlat på sig massvis med fordon, alltifrån kärror och slädar till en likvagn.

Under närmare 30 år samlade Anders-Olof Nilsson på sig de 1100 föremålen från Norralatrakten, som han sedan skänkte till Norrala hembygdsförening strax efter att den bildats på 1930-talet.

Samlingen förvarades i lokaler tillhörande Norrala församling där de inte längre kunde vara kvar. Då hembygdsföreningen inte hade rum för samlingen själva bestämde de sig för att auktionera ut föremålen.

– Vi var tvungna att göra oss av med det då kyrkan ville ha tillbaka sina lokaler. Sakerna har stått i samma lokaler sedan de skänktes, så de har inte varit till glädje för någon tyvärr, säger ordförande för Norrala hembygdsförening Helena Berglund.

Lars Nylander, antikvarie på Hälsinglands museum, blev kallad till Norrala för att särskilja samlingen från kyrkliga inventarier som förvarandes i samma lokal. När han fick nys om auktionen kontaktade han kollegor och länsstyrelsen.

Några av föremålen var daterade tillbaka till 1400-talet.

– Det känns ju väldigt olyckligt att saker som en gång är skänkta, säljs på det här sättet. Särskilt när det var en helt komplett samling från Norrala. Nu är det försent, nu är samlingen skingrad som sädeskorn för vinden, säger Lars Nylander.

Föremålen i samlingen hade härkomstuppgifter vilket gör att de kunde härledas till vilka gårdar de kom från. Det är värdefullt i antikvariska sammanhang, det här var inte vilken samling som helst, berättar Lars Nylander.

Läs även: Läsarbild: Renovering av Norrala kyrka

Auktionen som var planerad att äga rum under hösten stoppades av länsstyrelsen då församlingens kulturarv befarades hamna på auktionen tillsammans med hembygdsföreningens samling.

– Jag skrev ett mejl till styrelsen, i egenskap av ordförande i hembygdsförbundet, där vi påtalade det olämpliga i att hålla denna auktion. Dels för att folk som har skänkt saker vill att de ska vara kvar och visa en del av bygdens egen historia. Och att sälja dem på auktion skickar fel signaler, säger Owe Norberg, chef på Ljusdalsbygdens museum.

– Det handlar väldigt mycket om att kommunicera på ett sätt så att det blir begripligt och inte upprör känslor, för det är ju ändå ett drastiskt beslut, säger Owe Norberg, chef på Ljusdals museum.

Men efter samtal med styrelsen ändrade Owe uppfattning. Kollegorna i hembygdsförbundet tyckte att det var okej och vissa av dem hade själva sålt samlingar via auktion.

Läs även: Forngården i Delsbo – nu görs den i ordning för sommaren

– Vi måste börja diskutera det på ett seriöst och hållbart sätt. Om hembygdsföreningar ska spegla samhällsutveckling så ska vi samla på oss nya föremål från olika tidsepoker. Om vi då inte samtidigt gallrar det som inte används eller inte är världsunikt så måste vi bygga nya magasin var femtonde år och det blir dyrt.

Samtidigt tycker han att Norrala hembygdsförening borde ha varit tydligare utåt varför de höll auktionen.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

I dag tackar Norrala hembygdsförening nej till de flesta som vill skänka saker. Detta på grund av platsbrist eller att de redan har det föremålet i sin samling.

– Det var okej juridiskt sett men det kan skicka fel signaler till folk som går i tankar om att skänka saker till hembygdsföreningar, säger han.

Efter att länsstyrelsen satt stopp för den första auktionen hörde varken Lars Nylander eller Owe Norberg något innan de båda läste Sture Claessons läsartext på Helahälsingland.se som berättade att auktionen ägt rum i slutet av maj i år.

– Jag känner mig i alla fall besviken över allt det här och det känns som ett misslyckande för min del. Jag hade gärna velat att samlingen hade bevarats.

Läs även: Hembygdsföreningens butik på Stenegård läggs ner – nya ägarna flyttar in efter midsommar

– Jag kan till viss del förstå att folk blir upprörda. Det är ett stort dilemma som säkert diskuterats många gånger om hur man gör, men det är svårt. Förr samlade man in saker och tog emot det mesta, men idag måste vi tänka på om vi har utrymme att behålla saker, säger Helena Berglund.

Klockskåpet med tillhörande slagbord var det som drog in mest pengar till föreningen. Hela 18 000 av de 44 500 som de drog in.

Samlingen innehöll väldigt många åkdon, som likkärran här ovan, och en hel del av dem finns fortfarande kvar då de inte gick hem hos deltagarna i auktionen.

– Sakerna hade säkert haft större värde om inte stått där. Det är mycket som har blivit förstört under åren. Det var en del saker som blev kvar för att de är i så dåligt skick. Många åkdon som slädar och vagnar till exempel.

Mer läsning

Annons