Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästviskaren hyllas av tusentals på Facebook – så här säger han om uppmärksamheten

Reportaget om hästviskaren Naeef Almezel har lästs av mer än 100 000 personer enbart på Facebook och delats där mer än 6 000 gånger.
Själv är Naeef Almezel överväldigad över responsen.
– Folk känner till min berättelse. Det känns stort.

Annons

Det var i tisdags vi berättade om hur hästkännaren Naeef Almezel kom till Sverige. Om hur hans sju hästar i Syrien dödades i en bombattack och hur han, som av ödets hjälpande hand, blev tillfrågad om han kunde ta hand om sju hästar i den lilla byn Älgnäs. Journalisten Barbro Schönning har låtit honom flytta in på hennes gård där.

Läs Naeefs berättelse här: Hästviskaren från Al Quneitra: "Syriska och svenska hästar talar samma språk"

Naeef Almezels berättelse har spridit sig som en löpeld.

Sedan reportaget publicerats har lovorden strömmat in. Folk skriver till Naeef på Facebook och när han visar sig ute skyndar personer fram med stora leenden för att säga hej.

Läs också: Hästarna hjälpte Hannah i sorgen

– De kallar mig för cowboy och för hästkillen. Folk skojar med mig om att jag har skapat en hästtrend. Att jag borde starta en ridskola. Naeef ler.

Vi befinner oss hemma hos Barbro och Naeef. Vi dricker kaffe i trädgården framför en blomsterprakt av pioner och liljor. Schäferhunden Rocky viker inte från Naeefs sida.

– Det har bildats starka band, säger Barbro och nickar åt Naeefs och Rockys håll.

Naeef har även hunnit bli en favorit hos barnen på fritids på Stråtjära skola.

- På midsommarfirandet kom plötsligt några små barn och ropade Naeef och vinkade. Det visade sig att de kände honom från fritids. Naeef etablerar kontakter utan mig. Då har integrationen verkligen lyckats.

.– För mig har trakten här verkligen blivit mitt hem, berättar Naeef medan han klappar Rocky.

Berättelsen om Naeef Almezel och Barbro Schönning har blivit en solskenshistoria om integration.

"Vilken solskenshistoria." "Vilken förebild Barbro är." "Det är så här integration ska fungera." Det är några av de många lovorden på sociala medier Naeef fått ta emot.

– Jag förstår inte allt folk skriver men jag känner värmen. Men jag tar reda på vad det de skriver betyder och svarar alla. Jag skriver "tack så mycket".

Trycket att kontakta Naeef via Facebook har varit så stort att Barbro har fått beställa mer surfmängd för att kunna parera all nättrafik.

- Jag har haft 10 G i månaden i många år men nu blev jag tvungen att öka mängden till 40 G. Så stort är intresset bland folk. Det är ju ett angenämt problem, berättar hon.

Läs också: Söderhamnstjej gör hästpraktik i Australien: "Jag stortrivs här"

Naeefs svenska har utvecklas med stormsteg under de snart fyra veckor han har bott hos Barbro. Han övar flitigt genom att lyssnar på radio och prata.

– Han snappar upp och sorterar in i vilket sammanhang ett ord eller ett uttryck används. Han arbetar väldigt metodiskt. Det märks att han är lärare.

Efter att historien om Naeef och Barbro har spridit sig i lavinfart har den ideella organisation Refugees Welcome, som arbetar för att knyta kontakter mellan svenskar och flyktingar, fått fler erbjudanden om att ta emot flyktingar i sitt hem.

– Jag hoppas Naeefs historia får fler att se möjligheten det ger att ta emot någon. När en person som Naeef blir del av en miljö och lär känna människor där, blir han en tillgång i det sammanhanget. Det är så man blir en del av det nya landet. Det är integration när den fungerar som allra bäst.

Läs också: Volontären återvänder till flyktingarna - tar med sig snoddar till barnens hår

Mer läsning