Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingar nära terrordådet i Frankrike: ”Vi mår bra, men är omtumlade”

( Uppdaterad 16.43 ) Paret Anders Gillebert, Söderala och Mari Stenberg, Bollnäs var på plats vid terrordådet i Nice. – Man får perspektiv på livet, säger Anders Gillebert.

Annons

Sent under torsdagskvällen körde en vit lastbil in i den nationaldagsfirande folkmassan som hade samlats för att beskåda fyrverkerierna vid strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice. Drygt två kilometer hann lastbilen köra innan den stoppades av polis. Föraren av lastbilen ska enligt vittnen på plats även ha skjutit människor från lastbilen med ett handvapen innan han själv blev ihjälskuten av polis.

Läs även: Frankrike i chock efter lastbilsdåd – minst 84 döda

Anders Gilleberts bilder Dagen efter terrordådet i Nice

Hälsingeborna Anders Gillebert, Söderala och Mia Stenberg, Bollnäs är på semester i Nice de hade precis lämnat strandpromenaden när lastbilen plöjde in i folkhavet.

– Plötsligt var det som att stan tömdes, folk sprang åt olika håll och skrek. Vi hängde inte riktigt med på var det var som hade hänt för alla pratade i mun på varandra, säger Anders Gillebert.

Paret stannade till vid ett hotell för att försöka ta reda på vad som var på gång. Människorna runt omkring var upprörda och ledsna, surret och stöket gjorde det svårt för paret att få fram någon information. Allt de fick reda på var att något hade hänt.

– Vi såg polisen och militären komma med dragna vapen. De föste oss åt sidan och då gick vi in i hotellobbyn och väntade där inne ett bra tag tills det hade lugnat sig utanför, säger Anders Gillebert.

Läs också: Frankrike i chock efter lastbilsdåd – minst 84 döda

Vad som hade hänt fick paret reda på först när de tagit sig till sitt eget hotell. Flera av Nices gator var då avstängda och promenaden till deras hotell, som inte skulle tagit mer än en kvart, tog över en timme.

– Det var hemskt mycket militärer och poliser som sprang runt och säkrade gatorna, säger Anders Gillebert.

Enlig Anders Gilleberg var det fullt av militär och polis i omlopp i Nice redan innan attentatet. Han upplever att oron finns att det skulle kunna hända något och att säkerheten därför stärkts på gatorna. Trots detta genomfördes terrordådet.

– Att få stopp på en lastbil som brakar rätt in i en folksamling, det finns ju inget skydd eller stopp för en sån sak, säger Anders Gillebert.

Dagen efter attentatet upplever Hälsingeparet att det är en lugn och dämpad stämnig i staden. Människor har börjat röra sig ute på gatorna men det är långt ifrån samma trafikflöde som innan attacken.

De är omskakade efter händelsen men uppger att de mår bra. De fortsätter sin semester som planerat och lämar under dagen Nice för att resa vidare i Frankrike. Anders Gillebert säger att en händelse som denna ger en ett perspektiv på livet.

– Vi kunde ha varit mitt inne i det, säger han.

Krönika: En promenad som kan vara alldeles, alldeles underbar...

Ledare: Tårarnas natt i Nice efter lastbilsattacken som dödade minst 84 personer

Läs också: Efter dådet i Nice: Oförändrad hotnivå i Sverige

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning