Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädje och värme under eid al-fitr: ”Jag måste få barnen att glömma kriget”

Efter en månad av fasta är det äntligen dags för fest. På en gård i Norrberget samlas ett stort gäng vänner för att fira eid al-fitr. Vuxna och barn fiskar fiskdamm och äter minst sju sorters kakor.

Annons

Solen skiner över Norrberget i Söderhamn där det firas i dagarna tre att ramadan är över. Det är eldsjälen Liban Hussein som tillsammans med grannarna har organiserat en stor fest på gården i bostadsområdet.

Bara fyra av barnen hade fiskat fiskdamm tidigare, men de lärde sig snabbt hur de skulle gå till väga för att få sin present.

– Det finns många barn här som kommer från Syrien och är uppvuxna i kriget. Därför tänkte jag att nu måste barnen få vara glada, säger Liban Hussein.

Efter morgonbönen samlades alla på innergården för fest. Barnen skulle få fiska fiskdamm – en aktivitet som innan i dag var okänd för nästan alla barnen.

Liban Hussein sätter fast en leksaker till fiskdammen.

Och konceptet gick hem. Barnen ställde upp sig på en lång rad och under hejarop från föräldrarna fiskade de fram gosedjur, leksaksbilar och såpbubblor.

–Även om barnen idag får gå i skolan och bor i ett tryggt hem, tänker de fortfarande på kriget. Jag måste få barnen att glömma kriget och lära de att inte finns krig här, säger Liban.

Tidigare hade en fyråring frågat om det verkligen var säkert att ha en fest här på gården, om det inte kunde komma bomber.

–Då grät jag, för den lilla pojken har levt hela sitt liv i krig. Han har aldrig fått uppleva en fest i trygghet, säger Liban.

Efter fiskdammen är det dags för kaffe och sötsaker. Alla grannar har hjälpts åt och bakat kakor från sina respektive hemländer och stora filtar ligger utbredda i skuggan under träden.

Det bjuds på kaffe och alla grannar har bakat kakor.

Malake AlDaher har bakat Qatayef. En libanesisk dessert som består av en hoprullad plätt med creme fraiche och tahinifyllning toppat med pistagenötter.

Malake AlDaher har bakat Qatayef. En libanesisk dessert som består av en hoprullad plätt med creme fraiche och tahinifyllning toppat med pistagenötter.

Att grannarna här på gården tycker om varandra råder det inga tvivel om och alla ska vara med när vi ska ta en gruppbild.

–Jag är jätteglad i dag för att alla barn och föräldrar är glada. Det är för deras skull vi har det här kalaset, säger Liban.

Mer läsning