Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gångstråk stängt i flera år – kan öppnas tidigast efter våren

I två års tid har det populära gångstråket nedanför Faxeholmen i Söderhamn varit avstängt sedan giftig kisaska hittats i marken. Först till våren hoppas kommunens tekniska chef att saneringsarbetet kan starta.

Annons

De röda inslagen som upptäcktes längs grusvägen nedanför Faxeholmen sommaren 2014 visade sig vara giftig kisaska. Kommunen agerade direkt och spärrade av det ett par hundra meter stora området sedan analyser visat på höga halter av bly, arsenik och koppar i marken.

Nu, drygt två år senare, är området vid Söderhamnsån fortsatt avstängt och ett flertal provtagningar har gjorts i marken för att se omfattningen av föroreningarna.

Läs mer: Oklart när avspärrningarna vid Faxeholmen tas bort – ska se hur långt ner marken är giftig

Sedan 2014 har det populära gångstråket nedanför Faxeholmen hållits avstängt.

Så sent som i juni i år genomfördes en geoteknisk undersökning där provgropar grävdes för att se hur långt ner i marken som gifterna fanns. Resultatet av dessa mätningar kommer nu att ligga till grund för hur saneringsarbetet ska gå till.

– Vi har förespråkat en enklare åtgärd där vi täcker marken med duk och lägger på ett nytt lager. Eventuellt behöver vi gräva bort vissa massor med större koncentrationer, säger Lars Stål, teknisk chef på Söderhamns kommun.

Läs mer: Giftig kisaska vid ån kan täckas över

Alternativet skulle vara att gräva ur hela området och frakta bort den förgiftade marken. Men en sådan åtgärd skulle bli kostsam och från kommunens sida hoppas man därför på en enklare lösning.

– Vi planerar för det nu och ska ta fram en prisbild för att se om arbetet kan rymmas inom befintlig budget. Men om den ryms kan andra saker bli lidande så det blir en avvägning. Risken är att det krävs omfattande åtgärder, säger Lars Stål.

Avspärrningarna vid Faxeholmen ska hindra allmänheten från att komma i kontakt med kisaskan.

Samtidigt behöver även den föråldrade kajen byggas om eller restaureras. Området ingår i flera olika projekt vilket har gjort att arbetet dragit ut på tiden för att vissa åtgärder inte ska behöva rättas till i efterhand.

Läs mer: Proverna visar på stora mängder arsenik

Men till nästa säsong hoppas Lars Stål att gång- och cykeltrafikanter ska kunna använda sig av det natursköna området.

– Får vi en enklare sanering så är det möjligt att den kan ske tidigast under nästa vår. Att göra det under vintern skulle innebära merkostnader men till nästa säsong har jag en förhoppning om att kunna öppna upp området.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons