Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galleri Mazarin räddat – nyöppnar på fredagen

Galleri Mazarin låg på stupstocken. Men nu är det anrika galleriet räddat. På fredagen är det vernissage för deras jubileumsutställning.

Annons

Galleri Mazarin och Rådhuskondis. De hänger ihop lika självklart som kaffe och kaka.

Så har det varit sedan 1981, då fyra fotografer arrangerade sin första utställning på konditoriet.

Men i över ett år har konditoriet hållt stängt, och fastigheten har varit till salu. Därmed har galleriet varit hemlöst. Dessutom har föreningen bakom Mazarin haft problem med bristande engagemang.

Läs mer: Hotade Galleri Mazarin får ny ordförande: "Jag tänker inte vila och sitta med armarna i kors"

Så såg det ut sist det begav sig.

Nu har det alltså vänt. I mitten av juni nyöppnade "Rådis" i ny regi. Och på fredagen är det vernissage för galleriets jubileumsutställning "25 fotografer – 25 temperament".

Den består av bilder från några av de cirka 300 utställningar som arrangeras under åren. Allt från den aktade porträttfotografen Per Forsell till Lina Härdin, som nyligen gick ut Staffangymnasiets mediautbildning.

De första 35 besökarna bjuds på en mazarin, och Sture Claesson, som varit med sedan galleriets start, räknar med att de kommer att ta slut.

– Jag det tror jag. Det är många som har följt den här historien och tycker att det är spännande och bra att vi fortsätter, säger Sture Claesson.

Mazarin disponerar lokalen varannan månad. Övrig tid vill gänget bakom Rådhuskonditoriet använda utrymmet till att visa andra uttrycksformer, som måleri eller teckningar, säger konditoriets Karin Öst.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons