Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fylleslag när högstadieelever festade under torsdagsnatten: "Det var mycket alkohol i påsarna och väskorna"

Under torsdagskvällen och natten festade ett hundratal högstadieelever på Söderhamns gator. Enligt vuxna på plats var det mycket alkohol i omlopp. Polisen tror kvällen varit lugnare om alla högstadieskolor hade anammat förslaget om gemensam skolavslutningsdag.

Annons

Under torsdagsnatten rörde sig många ungdomar som haft skolavslutning, ute på Söderhamns gator. Enligt polisen rör det sig om ett hundratal högstadieelever.

– Det var ungdomsgrupper ute. Hur många av dem som var berusade och drack är svårt att säga, men det var alldeles för många. Det var mycket alkohol i påsarna och väskorna, säger Mats Pettersson, fältare, som var ute under natten.

Ungdomarna började på Östra berget och vandrade sedan vidare när polisen kom till platsen.

Eva-Britta Hartikainen, rektor på Stentägtskolan och Östra skolan, blev uppringd av en granne som sa sig sett ungdomar springades på taket till skolan. Eva-Britt begav sig snabbt dit och kunde konstatera att det var mycket ungdomar och alkohol och alldeles för få vuxna som tog ansvar.

- Jag blir så ledsen att jag var ensam vuxen på plats. Fältare och polis kom senare. Det var småknuffande, smågruff och någon som var ledsen. Inga större bråk eller skadegörelse mer än nedskräpning, men det var många ungdomar och mycket alkohol. Alla vuxna har ett ansvar att ta.

Ungdomarna hade samlats på Östra berget men när polis, fältare och Föräldrar på stan kom till platsen förflyttade de sig till Stentägtskolan och sedan Färssjön.

– Vi försökte att vara där ungdomarna var. Berusningsgraden var inte så hög att ingen kunde ta hand om sig själv men det var en del alkohol i omlopp. Vi fick hälla ut en del och ta kontakt med föräldrarna, säger Jan Ekholm, polis på plats.

Framförallt handlar det om högstadieelever, studenterna går på krogen enligt Jan Ekholm.

Polisen hällde ut en hel del alkohol under kvällen. (Bilden är ej från den aktuella händelsen).

Tidigare rapporterade vi om att Marcus Wågström, arrangör för School's out, hade hoppats att kommunens högstadieskolor skulle samarbeta och ha en gemensam dag för sina skolavslutningar. Detta bland annat för att minska alkoholkonsumtionen bland unga, då School's out är ett nyktert event framförallt för elever.

Läs mer: Käppar i hjulet för nykter skolavslutning: "Föräldrar får vara mer uppmärksamma"

Vågbroskolan och Norrtullsskolan var de enda av skolorna som inte gick med i samarbetet.

– Nu har jag gått emot det här och har många emot mig, det förstår jag. Men jag har sagt till eleverna att de får bevisa att de är beredda att ta ansvar och prata med varandra om att inte ha något festande, sa Norrtullskolans rektor Esbjörn Lindgren till oss då.

Polisen tror att festandet under skolavslutningskvällen är en tradition som är svår att bryta men att en gemensam dag för skolavslutningen vore ett bättre alternativ.

– Det hade varit bättre. Jag tror på den idén. School’s out är ett jättebra arrangemang som har fyllt sitt syfte, det har lugnat ned och är ett bra, nyktert alternativ.

Eva-Britt Hartikainen tycker att School's out är ett bra arrangemang men är osäker på om en gemensam dag för skolavslutningarna skulle minska drickandet bland högstadieeleverna.

- School's out är ett jättefint arrangemang. Men dagen innan är ungdomarna lämnade i lugn och ro att festa och ikväll är de säkert på School’s out, nyktra och väldigt trevliga. Men det blir en dubbelsignal från vuxenvärlden, att det är okej att dricka andra dagar men inte på fredagen, säger hon.

Läs även: Festival-TV: Vi sänder live från School's out

Hon anser att det i dagsläget läggs mycket resurser för att ha en nykter kväll då School's out äger rum men att de övriga dagarna bör ägnas mer tanke.

– De kan ju festa dagen innan eller två dagar efter ändå, även om det inte blir lika uppenbart. De andra dagarna kanske vi inte tänker så mycket runt. Jag tror att en ökad vuxennärvaro är jätteviktig. När vuxna tror och gissar att saker är på gång bör vi vara på tå. Vi måste göra det så krångligt som möjligt för dem.

Mer läsning

Annons