Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fräscha miljoner till idrott och kultur – läge att söka nya pengar

Kulturmiljonen har delats ut i Söderhamn tidigare, nu återkommer den stora kulturslanten i armkrok med ett nyfött syskon: Idrottsmiljonen. Sista oktober är sista ansökningsdag för den förening som sitter på idéer.

Annons

Kulturmiljonen, som riktar sig till ideella föreningar och studieförbund, började delas ut 2013 som en kommunal injektion för nya idéer på området. Nu, efter en motion av kommunfullmäktiges ordförande John Staffas (S), återkommer Kulturmiljonen, plus en fräsch miljontill idrotten – Idrottsmiljonen – för föreningar att söka.

Läs också: Konst i regnbågens alla färger

Österdagarna i Söderhamn kom till med hjälp av förra upplagan av Kulturmiljonen.

Exempel på projekt från senaste Kulturmiljonen är skivan South harbour heroes där Söderhamnsmusiker tolkar varandras låtar, utställningar, Österdagarna med guidning runt kvarteren där, konstprojektet Gatans rum och industrihistoriska projekt, säger Malin Rönström, som är kultur- och konstansvarig i Söderhamns kommun.

– Vi hoppas på nya idéer av olika slag, jag tror att folk sitter på idéer som de kanske inte haft möjlighet att förverkliga, säger hon inför att öppna den nya pengapåsen.

Läs också: De här fick ta del av Kulturmiljonen förra gången

Malin Rönström konst- och kulturansvarig i Söderhamns kommun hoppas på nya friska idéer.

Sista ansökningdag är 31 oktober och kommunen kommer att göra utskick till föreningsliv och studieförbund om förutsättningarna.

– Det här tycker vi är kul. Det här möjliggör kloka idéer och nya satsningar, säger kommunens fritidsansvarige, Niclas Brodin, som nu skickar en boll åt idrottens håll och hoppas få tillbaka många vassa returer.

– Jag hoppas idrotten kan bredda sig med hjälp av det här. Kanske ta sig till målgrupper som inte har så mycket plats i dag. Funktionshindrade till exempel. Och vi vet ju sedan tidigare hur idrott fungerar som en katalysator för integration. Kanske till och med något helt nytt, nya idrotter, nya samarbeten eller evenemang.

Mer läsning

Annons