Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Estland till Söderhamn – så byggs husen till kvarteret Dallas: "Billigt och snabbt"

Trähusen som ska ge Söderhamn 40 nya lägenheter kommer inte att byggas på plats. Komplexen som skapar kvarteret Dallas tillverkas i Småland och Estland genom Boklok, för att sedan transporteras till platsen.

Annons

Mellan Gamla Stugsundsvägen och Faxeholmsgatan i Söderhamn, på Faxevallen, ska det nya bostadskvarteret Dallas byggas. Det blir två bostadshus i trä med 40 lägenheter i.

Ritning över området Faxevallen. Det avlånga huset som ligger norr i bilden tillverkas i Småland, resterande hus tillverkas i Estland.

Faxeholmen har anlitat Skanska till byggherrar. Det är boendekonceptet Boklok, som ägs av Skanska och Ikea, som kommer att tillverka husen. Men det sker inte i Söderhamn.

Läs mer: Första spadtaget till nya bostadsområdet är taget: "Jättekul att äntligen komma i gång"

– Själva husen tillverkas på fabriker som Boklok har och det gör man för att det både är billigt och snabbt. När husen byggs inomhus kan inte väder och vind påverka arbetet, som i det här fallet blir extra viktigt eftersom det är trähus, säger Jan-Henrik Larspers, projektledare på Skanska.

Bokloks koncept är att tillverka och leverera färdigbyggda hus. Ett av boendena till kvarteret Dallas kommer från en fabrik i Gullringen i Småland och de fyra vinkelhusen kommer att tillverkas i Tallinn i Estland. På så sätt ska priserna hållas låga, både under byggandet och i hyrorna efteråt.

Urban Wigren, Jan-Henrik Larspers, Sven-Erik Lindestam (S) och Petri Berg under invigningen av byggstarten.

Läs mer: Byggklart vid Faxevallen: ”Den första nyproduktionen av hyreslägenheter på 30 år”

Under vecka nio beräknas husen att komma på plats. Jan-Henrik Larspers förklarar att de levereras ungefär som färdiga "lådor" som sedan placeras på varandra innan taken stänger ihop byggnaden.

– Husen är inte helt färdiga när de kommer, utan det är lite mer jobb som behövs invändigt innan de är klara. Men från utsidan kommer de se färdiga ut, säger Jan-Henrik Larspers.

Läs mer: Bandylegendar hyllas när Faxeholmen ska bygga: "Vi vill skapa 100-150 lägenheter"

Byggnaderna kommer att vara tvåvåningshus av trä och bestå av lägenheter med två till fyra rum. Inflyttning är beräknad till 1 oktober 2017.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons