Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvaltningschefen försäkrar – personalen behöver inte vara oroliga för Hök

Framtiden gör omsorgspersonalen i Söderhamns kommun oroliga. Lägre löner väntar många samtidigt som det är oklart hur mycket timmar de blir schemalagda. Men Anna-Karin Eklund, chef för omvårdnadsförvaltningen, menar att situationen är under kontroll.

Annons

Läs även: Lägre löner väntar omsorgspersonalen: "Vi känner oss lurade"

Omsorgspersonalen i Söderhamns kommun har länge arbetat efter Fia-avtalet. Men våren 2014 revs avtalet av Kommunal, eftersom det orättvist missgynnade en del lågavlönade. Då Kommunal och Söderhamns kommun inte kommit fram till ett nytt avtal så träder Hök, huvudöverenskommelsen, in i december.

Läs mer: Undersköterskor vill ha kvar Fia: "Nu riskerar vi att snuvas på vår frihet"

Anna-Karin Eklund, chef för omvårdnadsförvaltningen, menar att det inte kommer vara några problem med att gå in i Hök i december.

Det som gör att lönerna förändras handlar om ersättningen för obekväm arbetstid. Genom Fia baserades ob-tillägget på den egna lönen. Det betyder att de som hade högre lön också hade ett högre ob-tillägg. I Hök grundar sig tillägget på samma grundlön, vilket betyder att en del kommer att få mindre i lön, medan andra kommer att få mer. En annan skillnad är att bb-tillägget för storhelger som jul eller nyår blir mindre i Hök.

Läs också: Undersköterska efter chockbeskedet: "Det går inte att spara en krona inom omsorgen"

Hon konstaterar att lönerna kommer att förändras, men att det också finns långsiktiga planer med Hök.

– Vi har ju ett dåligt löneläge här som vi vill arbeta med. Fia var delvis ett hinder eftersom man inte kunde få upp grundlönen genom att hänvisa till avtalet. Förhoppningen är att vi nu kan göra en del åt grundlönen i stället, säger Anna-Karin Eklund.

Under måndagens fullmäktigesammanträde var det majoritetens budget som antogs. I den är fem miljoner kronor avsatta under 2017 till undersköterskelönerna.

Kommunalråd Sven-Erik Lindestam (S) är övertygad om att det kommer att ha betydelse.

– Pengarna ska gå oavkortat till undersköterskorna, det är klart att det blir bättre. De ska också gå till de som jobbar i dag som vi förhandlar om 2017.

Han tillägger också att det här är pengar som är utöver ordinarie löneförhandlingar.

Läs mer: Söderhamn sämst i landet – flest anställda med låga löner

Det behöver inte finnas någon oro för tidsplaneringen heller. Anna-Karin Eklund menar att förvaltningen jobbat länge och mycket med Hök, som snart kommer att presenteras.

– Vi är helt i fas med planeringen för det här, men jag kan inte berätta så mycket mer innan vi haft samverkan med facket. Men jag kan säga att personalen inte behöver vara oroliga för tidsplanen, säger hon.

Mer läsning

Annons