Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första spadtaget till nya bostadsområdet är taget: "Jättekul att äntligen komma i gång"

Bygget av bostadsområdet Dallas har börjat. Under torsdagen togs första spadtaget som under nästa år kommer att ge Söderhamn 40 nya lägenheter att mätta bostadsbristen med.

Annons

På Faxevallen, mellan Gamla Stugsundsvägen och Faxeholmsgatan i Söderhamn, kommer två bostadshus att resa sig under 2017. Bostadskvarteret ska heta Dallas och innehålla 40 nya lägenheter.

– Det känns jättekul att äntligen komma i gång med att bygga nytt i Söderhamn. Jag är väldigt lycklig i dag måste jag säga, säger Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd.

Läs mer: Byggklart vid Faxevallen: ”Den första nyproduktionen av hyreslägenheter på 30 år”

Första spadtaget till det nya bostadsområdet Dallas i Söderhamn gjordes av Urban Wigren, styrelseordförande för Faxeholmen, Jan-Henrik Larspers, projektchef på Skanska, Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd och Petri Berg, vd för Faxeholmen.

Byggnaderna kommer att vara tvåvåningshus av trä och bestå av lägenheter med två till fyra rum. Komplementsbyggnaderna och ett av bostadshusen kommer att ha tak med vegetation på, så kallade sedumtak.

– Det kommer att vara bostäder för alla: barnfamiljer, äldre, unga, ensamstående eller par. Vi måste komma igång och få nya lägenheter så vi får en boenderotation, säger Sven-Erik Lindestam.

Urban Wigren, styrelseordförande för Faxeholmen, Jan-Henrik Larspers, projektchef på Skanska, Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd och Petri Berg, vd för Faxeholmen.

Lär mer: Återvinningsstationen vid Faxevallen stängs när nya bostäder byggs

På plats under torsdagen för att ta de första spadtagen var representanter från Faxeholmen, kommunen och Skanska. Med en spade var grävde Urban Wigren, styrelseordförande för Faxeholmen, Jan-Henrik Larspers, projektchef på Skanska, Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd och Petri Berg, vd för Faxeholmen, en bit jord för att symboliskt starta arbetet.

Konceptet med Dallas är att göra nya, fina lägenheter utan att det ska kosta för mycket att bo där.

– Det blir inte frågan om några skyhöga hyror. Naturligtvis måste de vara marknadsmässigt satta, men det här är inte lyxlägenheter utan goda, bra lägenheter till för alla, säger Sven-Erik Lindestam.

Efter spadtaget bjöds alla som var där på korv och festis under lunchen.

I dag råder bostadsbrist i Söderhamn. Tidigare har flera bostäder rivits i utkanterna av kommunen, senast förra året jämnades fyrkanten i Ljusne till marken. Samtidigt har en mikrourbanisering pågått, då allt fler vill flytta in till staden.

Läs mer: Stor efterfrågan på centralt boende

– Det här kommer att underlätta bostadsbristen, men det kommer inte att lösa alla de behov vi har. Men jag hoppas att signalen vi sänder i dag även kommer att få andra exploatörer att tycka att det är intressant att bygga i Söderhamn, för vi kommer behöva fler lägenheter, säger Sven-Erik Lindestam.

Ungefär 70 miljoner kommer hela bygget att kosta. Inflytt beräknas till senare delen av 2017, men redan efter årsskiftet kommer huskroppar att kunna ses på platsen.

Ritning över kvarteret Dallas som ska byggas på Faxevallen.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning