Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första spadtaget på E-center Norra – kommunen hoppas på etableringar

Det sprängs och schaktas för fullt i skogen norr om E-center i Söderhamn. Trafikverket anlägger en serviceväg till det pågående järnvägsbygget. Samtidigt ser kommunen en chans att marknadsföra området.
– Hoppas att det tar fart nu, säger infrastrukturstrategen Johnny Olofsson.

Annons

Artikeln publicerades den 13 september 2016.

Vad, eller snarare om, något ska hända på E-center Norra har varit en fråga som har ställts bland söderhamnsborna under många år. Till sommaren 2007 meddelande exploateringsföretaget TK Development att ett affärscenter med 6-7 butiker skulle stå klart på det 10 000 kvadratmeter stora området.

Men en finansiell kris kom i vägen och bolaget valde att avvakta bättre tider. Sedan dess har inget hänt på området – förrän nu. Men den som hoppas på ett nytt varuhus får fortsätta att vänta, det är nämligen Trafikverket som ligger bakom det pågående projektet.

– Vi ska bygga en väg från rondellen vid riksväg 50 och över det nya järnvägsspåret. Det är dels för att kunna ha en bra byggväg när etapp två av järnvägsbygget ska påbörjas, säger Lars Landgren, projektledare på Trafikverket.

Läs mer: Nu är strömmen på den gamla järnvägslinjen påslagen

Arbetet med den nya vägen har pågått under ett par veckors tid och har inneburit en del sprängningsarbeten. Lagom till den sista oktober beräknas den fyra meter breda skogsvägen stå färdig, till en kostnad av två miljoner kronor. Arbetet fortskrider väldigt bra. Det har funnits mycket blocksten men det är inte så ovanligt eftersom vi bor längs kusten. Men det var mer än entreprenörerna hade räknat med, säger Lars Landgren.

Inom några veckor kommer ytterligare en väg att anslutas til cirkulationsplatsen vid E-center.

170 meter före järnvägen väntar sedan ett brobygge där arbetsfordon och markägare ska kunna korsa järnvägen då flertalet övergångar nu byggs bort. Men den största och kanske mest synliga förändringen i det pågående projektet kommer att ske intill riksväg 50, vid cirkulationsplatsen till E-center.

I maj i fjol beslutade kommunfullmäktige att skjuta till 250 000 kronor för att det i stället skulle byggas en större infart till E-center Norra. Det första vägavsnittet, från rondellen och cirka 140 meter in på området, kommer därför att bli sju meter brett och asfalteras.

– Det här är en bra möjlighet att få visa upp området ännu bättre. Vi är övertygande om att knutpunkten – rikväg 50, E4, Ostkustbanan och Kilaforsspåret – är ett fantastiskt läge för företagsetableringar, säger Johnny Olofsson, infrastrukturstrateg på Söderhamns kommun.

Läs också: Max Hamburgare: "Vi kommer att öppna i Söderhamn"

Han har varit med och marknadsfört området mot flera instanser i hopp om att det i framtiden även kan bli navet i Hälsingland för omlastning.

– Genom den här vägen så möjliggör vi för en framtida kombiterminal så man kan ju hoppas att det tar fart nu.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning