Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första maj: Folkligt under fanorna och nyhet om miljonsatsning – "Det ger andrum för i år"

Första maj och det röda Sverige tågade traditionellt. Så också i Söderhamn där socialdemokraterna startade med fika och politiska diskussioner i Ljusne Folkets hus och sedan avslutade med tåg från Kulturens hus till ett möte i Stadsparken i Söderhamn.

Annons

Mycket traditionellt, men också en nyhet, när Alexandra Gard, ordförande för barn- och utbildningsnämnden berättade att (S) vill satsa sex av migrationsmiljonerna på förskolan. Pengarna ska riktas mot avdelningar där barnen ökat i antal och användas till exempelvis språkassistenter. 0,25 personal per avdelning räcker pengarna till.

– Det har varit kritik mot skolan och förskolan om dålig arbetsmiljö och stora barngrupper, det vill vi möta upp och stärka upp. Det ger lite andrum för i år, säger Alexandra Gard om pengarna.

Alexandra Gard och (S)  vill satsa sex miljoner på förskolan.

Även i Ljusnefolkan var upplägget lite nytt. Tre politiskt aktuella områden bollades upp – skola, jobb, bostäder – runt vilka mötesdeltagarna sedan diskuterade.

– Ni får prata om vad ni vill, jag har bara styrt lite grann. De här frågorna symboliserar den samhällsutveckling vi står i nu, säger Lennart Gard, och förklarar idén.

– Skriv det ni tycker om till exempel bostäder på en lapp. Det blir sedan underlag för fortsatt arbete.

Första maj-tåget gick från Kulturens hus med ändstation i Stadsparken.

Socialdemokraterna tog ett nytt grepp också runt själva manifestationen i parken, där den som kände sig manad fick säga sitt från scenen.

– Det är lite speakers corner, för att få lite lokalt prägel på det i stället för central. Nu kan du säga att du vill ha bostäder på till exempel Västra parkgatan och så tar vi med oss det i det politiska arbetet, säger Lennart Gard.

Stig Norell från Morfjärd i Maråker, var en av det 40-tal personer som kom till Ljusne Folkets hur. Han gillade idén.

– Bra att de får veta vilka åsikter som finns, det tror jag på, säger han.

Stig Norell från Morfjärd i Maråker i diskussion med Alexandra Gard, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

I Stadsparken talade även Barbro Andersson, ordförande i Kommunal Mitt. Hon talade bland annat om ökade klyftor och problematiken med att sänka lönerna för vanliga arbetstagare.

– Historien visar att sänkta löner inte ger fler jobb, sa hon och fortsatte:

– Vi måste investera i utbildning. Just därför välkomnar vi regeringens förslag om en välfärdssatsning.

Mer läsning