Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första maj: Ett tåg men två firanden i Söderhamn

Förstamaj-firandet går i samma spår som de senaste åren. Det blir lokala talare och samtal om frågor som berör orten och arbetarrörelsen. – Rikspolitiker kan man höra på tv, säger Alexandra Gard (S).

Annons

Förstamaj-firandet blir ett lokalt evenemang, så som det varit de senaste åren.

Första maj blir till stora delar en favorit i repris. Socialdemokraterna börjar sitt firande under förmiddagen på Ljusne Folkets hus.

– Det blir fika med kaffe och macka med fria samtal där man kan prata om vad man vill, säger Socialdemokraternas ordförande Alexandra Gard.

Klart är ändå att det blir diskussioner om vad partiet kan göra i Söderhamn. Några exempel som Alexandra Gard drar är att fler bostäder måste byggas och att personaltätheten på förskolorna måste bli bättre.

– Vi tycker också att vi måste satsa på sommarjobb till ungdomar.

Ungefär samtidigt träffas Vänsterpartiet vid Tribunen på gågatan i Söderhamn. Där fyra talare kommer att göra sig hörda. Det är partiets ordförande Jonna Källström Böresson, Ung Vänsters ordförande Ellen Gustafsson, kommunfullmäktiges vice ordförande Isabel Hildén och partiets styrelseledamot John Källström.

På eftermiddagen flyttar sig Socialdemokraterna in till stan för att manifestera i det traditionsenliga förstamajtåget. Där möter arbetarrörelsen upp, men också Vänsterpartiet som inte kommer att ha något eget tåg.

Det har inte gjorts några försök att få hit talare utifrån.

– Det finns två anledningar till det. Dels styrs de tyngre namnen centralt, men vi har också valt att prata om vad vi vill göra här. En lokal talare vet vilka frågor som rör oss, rikspolitiker kan man höra på tv, säger Alexandra Gard.

Mer läsning

Annons