Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författaren Monica Zak träffade Vågbroelever: "Det kommer alltid något nytt"

Vad undrar elever i svenska skolor om hur det är att vara gatubarn eller på flykt? Vågbroskolan bjöd in journalisten och författaren Monica Zak för att svara på frågor om sina böcker som handlar om barn hon mött runt om i världen.

Annons

– Det finns så många historier att berätta. Och det finns det på den här skolan med, eller hur?

Eleverna i Vågbroskolans aula nickar. Under våren har de läst flera böcker som Monica Zak skrivit och under torsdagen kom hon till skolan för att berätta om hur det gick till när hon skrev dem. Hon pratar i en timme och det hon berättar bygger på det som eleverna undrat över.

– Det kommer alltid något nytt från eleverna. Innan jag kommer brukar jag skicka ut svaren på de vanligaste frågorna. Hur gammal jag är, hur många böcker jag har skrivit, om jag har några barn, vad jag väger… Allt det här som är mänskligt att fråga om. Och då säger jag: nu vet ni en massa om mig och nu vill jag att ni läser böckerna istället.

På torsdagen besökte Monica Zak Vågbroskolan för att prata om sina böcker.

Läs också: Anna-Clara Tidholm: Jag vill inte att barnen ska somna av mina böcker

En del sådana frågor dyker upp under besöket också. Om hon tycker om att äta chokladbollar ­– ja det gör hon och hon åt en när hon bytte tåg i Gävle – eller om hon helst dricker kaffe eller te. Men däremellan dyker de stora frågorna upp.

Ronja Flodin går i klass 6A och undrar om någon hade intresserat sig för de här barnen om Monica Zak inte hade skrivit om dem. Efter föreläsningen utvecklar hon sitt resonemang.

– Om inte någon skriver om det så kommer man bara att tänka att det händer så ofta att man inte bryr sig. Men om en reagerar så sprids det och då kommer någon med makt att kunna lösa det, säger Ronja Flodin.

Ronja Flodin i 6A ställde flera frågor till författaren.

Initiativet till att bjuda in Monica Zak togs av Maria Södergren och Annika Löthagen Holm som jobbar på Vågbroskolan. Målet var att få eleverna att bli mer intresserade av läsning och när de skulle bjuda in en författare var valet enkelt.

– Dels handlar det om att väcka läslust. Men vi valde böcker med barn från andra kulturer, som gatubarn eller nyanlända för att det är så aktuellt, säger Maria Södergren.

Läs också: Hon ger en öppning in i det svenska språket

Annika Löthagen Holm jobbar med ensamkommande barn och tillsammans har de läst En pojke med tur. Det är en av Monica Zaks nyare böcker och den handlar om en ensamkommande pojke som flyr från Afghanistan och hamnar i Sundsvall.

– Jag har läst den högt och de har gråtit och de har skrattat. Många har läst den flera gånger för att bearbeta den, säger Annika Löthagen Holm.

Läs också: Illustratör som trivs under stjärnhimlen

Mer läsning

Annons