Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera brister på värmeverket: "Konsekvenserna kan vara förödande"

Arbetsmiljöverket utförde en omfattande granskning mot Söderhamns Näras värmeverk där 17 brister påträffades.
– Två utav dessa punkter ser vi allvarligt på, säger Peder Carlsson.

Annons

Arbetsmiljöverket har just nu ett nationellt projekt där de utför extra noggranna inspektioner mot verksamheter som arbetar med kemiska ämnen. När de besökte värmeverket i Söderhamn, som bland annat behandlar stora mängder ammoniak, hittade de en rad brister.

Värmeverket i Söderhamn

– I och med att inspektionen är så pass omfattande hittar våra inspektörer vanligtvis ganska många brister hos verksamheterna. Just i Söderhamn tycker jag att två punkter sticker ut, säger Peder Carlsson som är sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Läs också: Kraftiga smällar över Söderhamn

En av de två punkterna som Peder Carlsson tycker är extra allvarliga är att Söderhamn Nära inte har gjort någon riskbedömning kring hanteringen av kemiska källor. Den andra punkten som utmärker sig är att det saknas riskbedömning för arbete i slutna utrymmen som till exempel brunnar och cisterner.

– Om det läcker ut kemikalier utanför verksamheten eller om någon arbetar i ett slutet område kan människor faktiskt dö. Konsekvenserna kan alltså vara väldigt förödande, säger han.

Monica Granlund är vd på Söderhammn nära.

Monica Granlund som är vd på Söderhamn Nära tycker att kritiken är överdriven.

– Vi har gjort riskbedömningar för de punkterna där det står att sådana saknas. Problemet är att vi inte har de nedskrivna och protokollförda. Det är något vi jobbar med, säger hon.

Läs mer: Söderhamn klättrar i miljörankning

Monica Granlund tycker att det är bra att Arbetsmiljöverket kommer och gör dessa inspektioner.

– Det är lätt att bli hemmablind för ens egen verksamhet. Det är väldigt välkomnat att någon kommer och ser över vår verksamhet och säger hur vi kan förbättra oss, säger hon.

Läs också: Skola i Söderhamns kommun har flera brister i arbetsmiljön

Söderhamn Nära har fram till november i år på sig att åtgärda bristerna på värmeverkret. Om de inte gör det så kan de bli bestraffade med förbud att bedriva verksamheten eller vite.

– Det kan tyckas som att det inte är så långt till november. Men det är inga stor byggnationer som ska utföras. Det är mest pappersarbete som behöver göras. Vi från Arbetsmiljöverket tror att de kommer hinna åtgärda problemen till nästa inspektion, säger Peder Carlsson.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons