Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU:s krispaket får kritik av hälsingebönder: "Det luktar panik"

Eu:s jordbrukskommissionär Phil Hogan presenterar ett krispaket på 500 miljoner euro. Bland annat ska bönder få stöd om de vill minska sin mjölkproduktion.

Annons

Maria Jonsson är är mjölkbonde i Hertsjö utanför Bollnäs och ordförande i Lantbrukarnas riksförbund (LRF) i Gävleborg. Hon anser att om mjölkproduktionen minskas ytterligare i Hälsingland drabbar det inte bara jordbruket, utan också andra näringar.

– Hälsingland är ett jordbrukslandskap. Varje mjölkgård bidrar till turismnäringen med lokal mat, och de påverkar hur landskapet ser ut. De bidrar också till service på landsbygden, säger Maria Jonsson.

Maria Jonsson, ordförande LRF i Gävleborg med ponnyn Enok.

Läs mer: Lantbruksbarometern: Dålig lönsamhet men unga bönder mer optimistiska

I krispaketet från EU finns bland annat pengar till mjölkbönder som vill minska sin produktion. När kvotsystemet för mjölkproduktionen togs bort ökade produktionen i bland annat Irland och Tyskland. Nu när priserna är så lågar ser politikerna krispaketet som en lösning på problemen.

Gunnar Olsson vet inte hur länge till de ska fortsätta med mjölkproduktionen och att det låga priset gör allting mycket svårt.

Jan Thorén i Korskrogen i Ljusdals kommun är tidigare LRF-ordförande och tycker att det politiska beslutet är kortsiktigt.

– Det här är inte långsiktigt. Det luktar panik. Vi har beslutat att sluta med mjölkproduktionen, och det kan gynna sådana som oss. Men jag förstår inte varför man inte vill uppmuntra de bönder som vill fortsätta, säger han.

Under 60-talet såg situationen till viss del liknande ut. Då behövdes mycket arbetskraft i industrin samtidigt som det producerades för mycket mjölk. Bönder blev garanterade jobb inom industrin om de lade ner sin produktion. Då var det många små gårdar som slogs ihop till större.

– Det har varit roligt och jag ångrar mig inte, men det är alldeles för mycket jobb. Det hade varit bekvämare att fortsätta inom industrin, säger Gunnar Olsson, mjölkbonde.

Men en av de små gårdar som fortfarande finns kvar är Gunnar Olssons släktgård i Florhed utanför Söderhamn. Där har han drivit mjölkproduktion sedan 1991 och gården är ansluten till Arla.

Eftersom krispaketet kom så pass nyligen har han inte tillfullo hunnit sätta sig in i vad det kommer att innebära, men tycker att det låter som fel väg att gå.

– Många mjölkproducenter är nära pensionsåldern, så de behöver inte betala oss för att sluta. Det känns ju inte som att man kan påverka hur krispaketen utformas såhär på gräsrotsnivå eller att ens LRF kan påverka märkbart, säger han.

Gunnar Olsson tog över gården efter sina föräldrar. Han hade alltid haft en dröm om att själv få prova och när pappan gick i pension gjorde de slag i saken.

Läs mer: Mjölkbonde vill växa: "Det är för att kunna överleva"

Gunnar Olsson säger att de inte vet hur länge till de ska fortsätta med mjölkproduktionen och att det låga priset gör allting mycket svårt.

– Diskussionen om att sluta kommer när det inte är roligt längre. Vi får se vad bidraget till bönder för att avveckla verksamheten innebär och vilka kriterier det ska betalas ut efter. När och om vi bestämmer oss för att sluta tackar man förstås inte nej till en omställningspeng, säger han.

Gunnar jobbade tidigare på verkstad och tog över gården efter sina föräldrar. Han hade alltid haft en dröm om att själv få prova och när pappan gick i pension gjorde de slag i saken.

– Det har varit roligt och jag ångrar mig inte, men det är alldeles för mycket jobb. Det hade varit bekvämare att fortsätta inom industrin, säger han.

– Diskussionen om att sluta kommer när det inte är roligt längre. Vi får se vad bidraget till bönder för att avveckla verksamheten innebär och vilka kriterier det ska betalas ut efter, säger Gunnar Olsson.

Ett stort mjölkkooperativ som Arla drabbas hårdare av låga globala mjölkpriser än mindre kooperativ.

I Österstråsjö i Bjuråker driver Jos och Suzanna Lanckohr mjölkproduktion med 120 kor. Jos Lanckohr har inga planer på att minska produktionen, i stället tror han på framtiden.

– Mjölkpriset går alltid upp och ner. Mjölkpriset är inte bra nu, men jag tror att marknaden kommer att stabiliseras, säger han.

Läs vidare: Förändrat stöd upprör mjölkbönder: "Om det sänks enligt förslaget går det inte längre"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning