Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elnätet i Norrala grävs ned under jord

Ledningarna i elnätet i Norrala byts ut mot nya som tål vädrets nycker. Medan de gamla lyfts bort från sina höga ställningar, grävs de nya ned i marken.

Annons

Det befintliga elnätet i området är byggt i slutet av sextiotalet, är luftburet och förser runt 1500 hushåll med ström. Eftersom de åldriga ledningarna inte är isolerade händer det att det blir strömavbrott när träd eller grenar faller över dem, som när stormen Dagmar drog fram.

Läs också: Stora skillnader i elnätsavgifter i Hälsingland

De nya kablarna grävs ned i marken. Redan under hösten kommer elnätsföretaget Ellevio som utför arbetet att planera utförandet på plats.

- Vi kommer försöka följa vägar så långt det går, men det blir en del anpassningar för att komma fram med ledningarna så smidigt som möjligt, förklarar företagets Johan Jonsson, som ansvarar för området.

Läs också: Miljardsatsning för säkrare elnätet kan orsaka höjda avgifter

Arbetet med att byta ut elnätet beräknas börja i mars eller april nästa år och vara klart i slutet av 2017.

Totalt kommer ungefär 90 kilometer kabel att grävas ned i marken. Projektet förbättrar också leveransen till elnätet i Skärså och på Stålnäset.

Under sommaren grävs även nya ledningar ned i Ljusne och till hösten kommer kablar att bytas ut i Östansjö och Söderala.

Läs mer: Åska och fel i utrustning bovar när strömmen går

Mer läsning

Annons