Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elev bytte skola efter kränkningar – ingen utredning gjordes

En grundskoleelev på en skola i Söderhamn hävdade att hen blev kränkt av andra elever och som en följd av detta bytte eleven skola. Skolan utredde inte fallet och nu kommer kritik från Skolinspektionen.

Annons

Föräldrarna till en elev på en skola i Söderhamns kommun anmälde till skolpersonalen att deras barn hade blivit kränkt av andra elever. Kränkningarna hade pågått under en tid och som en följd av detta bytte eleven skola.

Läs också: Lärarna måste ta sitt ansvar mot mobbning

Skolinspektionen riktar nu kritik mot Söderhamns kommun. De menar att kommunen inte har gjort vad som krävs för att motverka kränkande behandling av elever.

När en elev upplever att den har blivit kränkt av andra elever måste skolan göra en utredning av händelsen och lämna in en anmälan till kommunen. Skolan lämnade aldrig in någon skriftlig utredning trots att det finns handskrivna anteckningar på att en sådan utredning hade påbörjats. Ansvaret för att utredningen ska utföras ligger på kommunen.

Både Söderhamns kommun och Skolinspektionen menar att det inte går att bevisa att eleven utsattes för någon kränkande behandling då en utredning inte utfördes. Skolinspektionen säger däremot att de inte ifrågasätter att eleven har känt sig kränkt men att det är svårt att bevisa. Samtal med föräldrar, skolpersonal och de inblandade eleverna gjordes men kommunen hävdar att utredningen inte kunde slutföras då eleven bytte skola vilket försvårade kommunens arbete.

De kränkningar som eleven ska ha utsatts för bestod bland annat av elaka kommentarer från andra elever på skolan. Enligt anmälan märkte inte lärarna på skolan att eleven var utsatt förrän den kränkta elevens föräldrar rapporterade händelsen till Skolinspektionen.

Läs också: Skolbarn höjde röster i reklamfilm mot mobbning

Efter en utredning kom Skolinspektionen fram till att kommunens sätt att arbeta med dessa frågor har brister. Bland annat kritiseras kommunikationen och språkvalet.

Senast i oktober i år måste kommunen åtgärda bristerna och se till att de krav som ställs på att motverka kränkande behandlingar uppfylls vid den berörda skolan.

Vi har sökt Barn- och utbildningsnämnden för en kommentar utan resultat.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons