Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekologisk potatisodling i Henninge får en kvarts miljon kronor i stöd

Nu får potatisodlaren i Henninge startstöd för sin ekologiska odling. 250 000kr öppnar upp möjligheter för verksamheten – Jag är djupt tacksam för det här stödet,säger Magnus Andersson.

Annons

Potatisarna är satta i jorden och årets odling är i full gång. Magnus Andersson odlar sedan i fjol ekologisk potatis på åkern i Henninge. Nu har han blivit beviljad startstöd för sitt jordbruk på totalt 250 000 kr från Jordbruksverket och Länsstyrelsen Gävleborg.

Läs också: Magnus satsar på en ekologisk karriär

Potatisodlaren Magnus Andersson

– Det är en fantastisk push på starten. Nu har jag odlat i ett år men man kan säga att en jordbruksverksamhet är nystartad de tre till fyra första åren eftersom det är så stora investeringar i företaget, säger Magnus Andersson.

Startstödet är nytt och delas ut till unga lantbrukare. Stödet skapar möjligheter för nya jordbrukare och Magnus Andersson är glad över att han ska få stödet.

Läs också: Ekologisk odling ska hjälpa flyktingar in i svenska samhället

Magnus Andersson kollar så plantorna ser fina och friska ut.

– Utan stödet hade jag fått ändra i verksamheten. Jag hade fått köpa in billigare maskiner som är äldre och sämre, säger han.

Det har varit en lång process för Magnus Andersson att söka stödet men han tycker absolut att det varit värt det. Pengarna som han får är en liten summa jämfört med de kostnader som finns i ett jordbruk, men det skapar möjligheter och har varit helt avgörande för att kunna driva odlingen.

Läs också: Ny yrkeskår ska trygga maten – unik utbildning på CFL

Utan stödet hade Magnus Andersson varit tvugen att köpa in billigare maskiner.

Stödet betalas ut i två omgångar och finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Magnus Andersson ska nu ansöka om att få den första betalningen på 150 000kr, den andra utbetalningen får han när han uppfyller vissa krav.

Ett utav kraven är att intäkterna från jordbruket ska stå för minst 80 procent av företagets inkomst, någon som det i dagsläget redan gör för Magnus Andersson.

Magnus Andersson kupar jorden med traktorn för att ge potatisarna luft och rensa bort ogräs.

Mer läsning