Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter grönlutsolyckan på Vallviks bruk - Arbetsmiljöverket begär utredning

I maj inträffade den andra olyckan på tre månader med grönlut på Vallviks bruk. Nu kommer en begäran om utredning från Arbetsmiljöverket.

Annons

I maj inträffade en olycka på Vallviks bruk då en man i 50-årsåldern fick grönlut på sig. Mannen, som arbetar för en underentreprenör till Vallviks bruk, ska ha fått skadorna efter att ha slamsugit en cistern och klivit ner i ett rör där grönlut läckte in mellan stövlar och skyddsutrustning. Han blev allvarligt skadad vid olyckan.

Läs också: Man i 50-årsåldern fick grönlut på sig – vårdas med allvarliga skador

I år har det skett två olyckor på Vallviks bruk där grönlut varit inblandat. I februari fick en man den frätande kemikalien i ögonen och ansiktet.

Efter att företaget anmält arbetsplatsolyckan kommer nu en begäran om utredning från Arbetsmiljöverket. I utredningen ska företaget påvisa vilka faktorer som låg bakom händelsen, vilka åtgärder de redan vidtagit och planerar att vidta.

Läs mer: Vallviks bruk om lutolyckan: ”Det här ska inte få hända”

Arbetsmiljöverket besökte Vallviks bruk en tid efter att anmälan kommit in. Där uppstod frågor om hur brukets cistern fungerar och huruvida ånga-/luttillförseln var aktiv eller bruten. Arbetsmiljöverket vill även ta del av vilka rutiner som gäller vid avstängning av ånga och lut.

Läs också: Arbetsplatsolycka på Vallviks bruk: Fick frätande grönlut i ögonen och ansiktet

Företagets utredning ska vara Arbetsmiljöverket tillhanda före den 29 augusti. Polisen har även tidigare upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons