Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den nya bilen var trasig – men bilfirman vill inte häva köpet

I februari 2014 köpte en kvinna i Söderhamn en ny Volvo V40 för över 300 000 kronor. Men bilen var trasig och trots flera reparationsförsök har felet inte kunnat lagas. Nu vill kvinnan att bilfirman återtar bilen mot nyttoavdrag – men bilfirman säger nej.

Annons

Det var både problem med styrenheten och bensinmätaren när kvinnan köpte sin nya Volvo. Styrproblemet kunde åtgärdas men problemen med bensinmätaren har inte kunnat repareras.

I en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) står det: "Bilen visade att det skulle finnas bensin, vilket var felaktigt och bilen stannade precis när som helst."

Eftersom felet inte gått att reparera kräver kvinnan hävning av köpet. Bilfirman går med på att köpa tillbaka bilen, men de går inte med på beräkning med nyttoavdrag.

Läs också: Skulle köpa bil för 200 000 kronor – tappade pengarna

Nyttoavdraget är det du kan få betala till säljaren om du häver ett köp av en vara. I det här fallet får kvinnan tillbaka mer pengar om man tillämpar nyttoavdraget än om man går efter det aktuella värdet på bilen.

Läs också: Bilaffären spårade ur

I sin anmälan till ARN skriver kvinnan: "Min nya bil var livsfarlig att köra, eftersom den stannade utan förvarning. Jag vet inte när tanken är tom, därför måste jag skriva upp när jag tankar så att den inte blir helt tömd."

ARN ska nu ta ställning till om kvinnan har rätt att få sitt köp hävt.

Läs också: Får inte ersättning för felaktig dieselvärmare – anmäler säljaren

Mer läsning

Annons