Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är på historisk utflykt – ror första vikingabåten i Marmen

Båtmodellen är från vikingatiden, men först nu har en kyrkroddbåt sjösatts i Marmen för första gången. – Det känns högtidligt, säger Lasse Feldtblad, orförande i Arbrå kyrkroddbåtsförening.

Annons

Barfota, med naturfärgade linnekläder och ett band knutet runt pannan, står Lasse Feldtblad längst fram i den långa träbåten. Han är historiker och orförande i Arbrå kyrkroddbåtsförening, som precis sjösatt den allra första kyrkroddbåten i Marmen vid Askesta hamn.

Läs mer: Rofylld motion

Arbrå kyrkroddbåtförening ror den första kyrkroddbåten i Marmen.

Läs mer: Medieexponering för Arbrås kyrkbåtar

– Det känns naturligtvis högtidligt. Dessutom är det roligt att vi har med oss några lokalinvånare i båten, säger Lasse Feldtblad.

Modellen är från vikingatiden, men fick sitt namn först på 1500-talet då kyrkogångsplikten infördes av den protestantiska kungen Gustav Vasa. Då byggde man de här större båtarna som flera kunde åka tillsammans i till kyrkan. En del rymde 20 personer.

Kyrkroddbåtroddföreningen från Arbrå åker på en historisk utflykt på Marmen.

Läs mer: Stort intresse för järnframställning

Ändå har ingen kyrkroddbåt funnits i Marmen tidigare, enligt de historiker i området som kyrkroddbåtsföreningen har pratat med. Befolkningen runt Marmen var ett vant sjöfolk och använde sina egna båtar för att ta sig till kyrkan i Söderala.

Just idag är syftet med båtturen en annan, även om båten också används av konfirmander och brudpar. Fem par solbruna armar driver årorna frammåt och bakåt i vattnet.

Lasse Feldtblad är ordförande i Arbrå Kyrkroddbåtförening

De är på en utflykt i historiens tecken. Tidigare under dagen besökte de Bergviks industrimuseum och nu är de på väg ut i Marmen för att se mer av historien.

Vi är nyfikna och vill lära känna vår hembygd bättre. Hälsingland är ett fantastiskt landskap som allt för få känner till, och har en intressant historia, säger Lasse Feldtblad.

Han berättar om Stor-Hälsingland som gick från Tönnebro till norr om Umeå, och om Hälsingelagen som gällde även i Finland när landet tillhörde Sverige. Bottenhavet hette Hälsingehavet.

De sjösatte kyrkroddbåten i Marmen vid Askesta.

– Det har aldrig funnits adel i Hälsingland. Bönderna var måna om varandra. Det var ingen som var förmer än någon annan. Det finns inga skrytsamma hälsingar, säger Lasse Feldtblad.

Han ropar ut order och årorna lägger sig i båten igen. Vinden är nästan stilla och båten guppar mjukt i de lätta vågorna.

– Vi ror för att koppla av. Det är en träffpunkt, vi sitter och pratar och fikar. Vi har alla ett behov av en mötesplats. Nu har alla sin egen gräsklippare och TV, och är inte tvingade till att vara social. Vi är ensammare nu än förr, säger Lasse Feldtblad.

I den här kyrkroddbåten får 14 personer plats att ro.

Mer läsning