Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrum för alla stämmer Migrationsverket: "Kan inte vänta i månader på nytt avtal"

Migrationsverket avslutade kontraktet med integrationsverksamheten Centrum för alla i våras. Verksamheten väljer nu att stämma. – Jag har inget annat val än att koppla på en advokat, säger Anna Idell.

Annons

I två år har verksamheten Centrum för alla fått bidrag från Migrationsverket till integrationsarbete. I samband med att den avstängde enhetschefen på Migrationsverket i Söderhamn skrivit felaktiga avtal med flera parter valde myndigheten i maj att bryta kontraktet. Avtalet med Centrum för alla sades inte följa de riktlinjer som Migrationsverket har.

Läs mer: Centrum för allas verksamhet hotas: "Det skulle få katastrofala följder"

– Vi vill fortsätta samarbeta med verksamheten, och kommer förmodligen att göra det, fast i andra former. Det avtalet som var kan inte fortsätta eftersom det inte följde vårt uppdrag som myndighet, säger Joakim Jansson, sektionschef på Migrationsverket.

Anna Idell kommer att lämna in en stämningsansökan efter att kontraktet bröts.

Eftersom kontraktet revs har Anna Idell valt att ta det vidare juridiskt.

– Jag har inget annat val än att koppla på en adokat och kommer att lämna in en stämningsansökan i veckan, säger Anna Idell.

Läs mer: Centrum för alla - "Här har vi integration på riktigt"

– Om dom känner för att ta det rättsligt så får de göra det. Det är beklagligt att det blev som det blev, men vi måste ju som sagt följa våra riktlinjer, säger Joakim Jansson.

Enligt Anna Idell handlar det om ett bidrag på ungefär 80 000 kronor som gått till hyra. Nu har Centrum för alla varit aktiv sedan i maj utan något ekonomiskt stöd från Migrationsverket.

Läs mer: Demonstration för Centrum för alla: “Det är otroligt mycket som står på spel“

– De säger att de vill samverka och hitta nya former för det, men mitt problem är ju att vi inte är någon myndighet som kan vänta månad in och månad ut på ett nytt kontrakt, säger hon.

I stället har samarbetspartners kopplats på för att verksamheten ska kunna fortsätta.

– Det är ett tjugotal företag och organisationer nu, men för varje dag som går så kopplar vi på mer och mer, säger Anna Idell.

Efter två år bröts kontraktet som finansierade Centrum för allas hyra.

Mitt i krisen expanderar och omorganiserar Centrum för alla. I Ljusdal öppnar en ny verksamhet, och i Söderhamn grenar den ut i två delar.

– Den ena delen är samma som människor redan känner Centrum för alla, den andra är mer affärsinriktad med fokus på att hjälpa folk i sysselsättning, säger Anna Idell.

Den affärsinriktade delen är en förutsättning för att ett nytt kontrakt med Migrationsverket ska kunna skrivas. Anna Idell är hoppfull inför framtiden.

– Jag och de samarbetspartners vi har fortsätter för att kunna stödja de som behöver hjälp, som står i utkanten av samhället. Om inte jag kan stå pall, som tagit mig in i samhället, hur kan dem göra det då? Sedan kan jag tyvärr inte lova hur länge vi kommer kunna fortsätta, vi får se hur det går, men för tillfället är det löst, säger hon.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons