Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygget på Stentägtskolan försenas: "För vår verksamhet är det faktiskt bättre"

Tiden räcker inte till för projektering och upphandling. Ombyggnationen av Stentägsskolan som skulle ha startat i januari blir i stället i juni – om allt går som det ska.

Annons

Ombyggnationen av Stentägten, som ska göra att skolan också klarar att svälja Östra skolans elever, startar ett halvår senare än planerat. Tidigast 15 juni kan bygget starta, något som beräknas pågå under ett år. Under ombyggnationen kommer skolans elever att evakueras och i stället gå i ersättningsbyggnader som ska placeras vid Östra skolan.

Anledningen till framflyttad byggstart är att projekteringen kräver mer tid än beräknat och sedan ska upphandlingsfasen också ges utrymme.

– Det är förstås tråkigt att det skjuts fram men det underlättar rent praktiskt för oss med byggstart och sedan inflytt vid sommarlovet. Ur versamhetssynpunkt är det bättre som det blir nu, säger Stentägtskolans rektor Eva-Britt Hartikainen.

Läs också: Stentägten byggs om 2017 – eleverna får gå i ny provisorisk skola: "Mycket pekar på området runt Östra skolan"

Tidigast 15 juni 2017 kommer ombyggnationen av Stentägtskolan att kunna börja. Ett halvår senare än planerat, men ändå bättre sett från skolans horisont, säger rektorn.

Hon säger att delaktighet genomsyrat arbetet hittills och att elevernas synpunkter om utemiljön kommer att ges plats framöver. Dessutom gläds rektorn över att Stentägsskolan i och med ombyggnationen kommer att få ett tillagningskök.

– Det känns positiv att vi kommer att laga mat från grunden. Den mat vi har nu är från Norrtull och jättebra med kort fraktsträcka, men det är ännu bättre att ha helheten, säger Eva-Britt Hartikainen.

Läs också: Klassbygge fyller 50

Innan hammarslagen hörs vid Stentägten kommer kommunen också att genomföra geotekniska undersökningar på platsen. Som på många andra platser i Söderhamn är det svårt att veta hur marken bär.

– Det är ganska vått i närheten och det är ett stort bygge som väntar, så vi måste se om vi behöver påla eller inte. Vi kommer att provborra på åtta-tio ställen, säger Lars Stål, teknisk chef i Söderhamn kommun.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons