Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiksbiträde till Maria på Stockholm Pride: "Såna som du är inte välkomna här"

Söderhamnsbon Maria Hansson Nielsen blev i tisdagskväll ombedd att lämna en tobaksbutik under sin vistelse på Stockholm Pride. – Det kunde mycket väl ha varit droppen för en annan transperson, säger hon.

Annons

Maria Hansson Nielsen, bosatt i Söderhamn, är som vanligt på Pridefestivalen i Stockholm för att delta i seminarier, gå prideparaden och ta del av den goda stämningen.

När hon under tisdagskvällen skulle köpa cigaretter i en butik på Drottninggatan fick hon veta av försäljaren att hon som transperson inte var önskad.

– "Såna som du är inte välkomna här", sa han rakt upp i ansiktet på mig när jag kom in. När jag frågade vad han menade svarade han inte, berättar Maria Hansson Nielsen.

Läs också: Maria Hansson Nielsen ny ordförande för RFSL Hälsingland

Hon har redan gjort en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen. Främst tänker hon på vikten av att varna andra så att de inte ska råka ut för samma sak. Hon menar att en sådan händelse kan vara förödande för någon annan.

– Det var självklart kränkande för mig, väldigt kränkande. Men eftersom jag jobbar med de här frågorna är jag starkare än de flesta. Mitt största bekymmer är om det skulle ha varit någon transperson som går med självmordstankar och blivit utsatt för det fokuset, det kunde mycket väl ha varit droppen.

Se också: Live-sändning från sommarens Söderhamn Pride

Maria Hansson Nielsen har fått stort stöd från människor som hört av sig. Hon har hittills inte fått en enda negativ reaktion. Andra transpersoner är tacksamma för att hon delar med sig.

– De är ledsna för att det hänt, men glada över att det inte var dem eftersom de skulle tagit illa vid sig, säger hon.

Enligt Aftonbladet, som varit i kontakt med butiken, förnekar den anställde att händelsen inträffat.

Läs också: Bildextra: Från vimlet i Söderhamns Pride-tåg

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning