Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande vård på Åsgårdens äldreboende i Söderhamn – IVO riktar kritik

Mannen på Åsgårdens äldreboende hittades i sin egen avföring, gick ner kraftigt i vikt och ramlade ofta, enligt klagomål från en anhörig. Nu får omvårdnadsnämnden i Söderhamn kritik från IVO för hur ärendet har hanterats – och myndigheten kommer att gå vidare med ytterligare granskning.

Annons

Omvårdnadsnämnden får kritik för bristande vård på Åsgårdens äldreboende.

Den anhörige anmälde ärendet till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i december förra året.

I anmälan står det bland annat att den anhörige vid flera tillfällen fann mannen, som var över 90 år, i sin egen avföring. Enligt anmälan så ramlade mannen ofta, med skador på huvud och kropp till följd. Anmälaren ifrågasätter även medicineringen, som hon tror bidrog till att mannen gick ner tio kilo på kort tid. Dessutom ifrågasätter hon personalens kompetens.

"Det verkar inte som att de har kompetens nog att ta hand om gamla människor som behöver känna lugn, ro och känna sig trygga", står det i anmälan.

Händelserna ska ha utspelat sig under flera år, med start 2012.

Mannen var inlagd på geriatrisk klinik tidigare i år. Efter nio dagar på kliniken skickades han tillbaka till äldreboendet. Där dog han två dagar senare.

Nu har IVO utrett ärendet. Omvårdnadsnämnden i Söderhamn får kritik på flera områden.

Nämnden har brustit i att identifiera mannens behov och planera hans insatser på lämpligt sätt.

Katarina Hedberg (S), ordförande i omvårdnadsnämnden, säger att hon inte kan kommentera enskilda fall, men menar att det bra att IVO granskat dem.

– Det är ju aldrig bra att det händer sådana här saker, men det är bra att IVO finns. Det är klart att vi vill att alla ska må bra och trivas. Är det felaktigheter så ska de rättas till, säger hon.

Vidare anser IVO att det har funnits brister i personalens kompetens och att det dröjde för länge innan personalen fick handledning. Det dröjde åtta månader innan enhetschefen ordnade handledning för personalen med hjälp av en specialpedagog. Då hade mannen haft flera aggressiva utbrott som drabbat andra boende och personal.

– Jag kan som sagt inte kommentera specifika fall, men generellt så tycker jag inte att det är någon brist på kunskap hos vår personal, säger Katarina Hedberg.

IVO är också kritisk till att mannen fick medicin med tvång. Det var vid tillfällen då mannen var utåtagerande och våldsam som personalen höll fast honom.

Eftersom utredningen visar på flera brister kommer IVO att granska omvårdnadsnämnden ytterligare. Nämndens processer och rutiner för att identifiera, planera och följa upp enskildas vård- och omsorgsinsatser kommer att granskas.

Då den första anmälan berör händelser som utspelade sig under 2012 kan inte det utredas av myndigheten. IVO utreder inte händelser som inträffat mer än två år bakåt i tiden.

Under första halvan av 2016 kom anmälaren med två ytterligare klagomål på vården.

För de synpunkterna anser IVO att det inte finns några brister i hälso- och sjukvårdsinsatserna för mannen.

Mer läsning

Annons