Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadskris inför SM-veckan – 500 sovplatser fattas

Inför SM-veckan i Söderhamn råder det bostadsbrist. Planen att använda en färja för att möta behovet av sovplatser föll platt under tisdagen. Nu måste arrangörerna hitta andra lösningar för att fylla de 500 sovplatser som behövs.

Annons

Under vecka fem beräknas upp mot 50 000 personer att besöka Söderhamn när SM-veckan drar igång. Men det är brist på bostäder. Arrangörerna hade hoppats på att lösa situationen genom att få en färja att lägga sig i hamn, som skulle kunna husera människor. Men under tisdagen stod det klart att det inte blir något av det.

Sören Calleberg informerade företagarna om bostadsbristen under mötet som föreningen Företagarna bjudit in till under onsdagen.

Läs mer: Samlade krafter inför SM-veckan vinter

– Rederiet har bedömt affärsrisken att anlöpa Söderhamn som för stor. Risken för stark vind är stor under den här årstiden, och då finns det chans att färjan inte kan gå in i hamnen, eller att färjan efter veckan blir inlåst och inte kan lämna hamnen, säger Sören Calleberg, projektledare för SM-veckan.

Läs mer: Nu förändras Hällåsen inför SM: "Vi försöker göra backen så jobbig vi bara kan"

Det betyder att det för tillfället saknas 500 sovplatser inför veckan. Var dessa människor ska sova är oklart.

– Det är det vi får börja titta på nu. Vad som finns här och vad vi kan åstadkomma, säger Sören Calleberg.

Läs mer: Skidstjärnan utmanar söderhamnarna inför SM-veckan: "Nu har man chansen"

Han berättar att arrangörerna kommer att arbeta hårt för att försöka få sovplatserna så nära Söderhamn som möjligt. Ett alternativ som kan hjälpa är genom privatpersoner som vill hyra ut sina hem, eller större lokaler där flera sängar får plats. Ett annat alternativ är grannkommunerna.

– Vi kan också hitta paketlösningar för dagsbesök. Man ska kunna åka från till exempel Ljusdal och efter en dag i Söderhamn tänka att "wow, det här vill jag göra igen", säger han.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons