Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blommor, vin och tårta när Ica blev till Tempo - vi sände live

Med blågult band och jublande kunder invigdes Tempo i Stråtjära under måndagen. Gudrun Eriksson och ICA tackade för sig och in på arenan kom Kicki Karlsson. Tårtor och kaffe gick åt i ett snabbt tempo.

Annons

Matbutiken i Stråtjära byter ägare och går från Ica till Tempo. Bandet är klippt och personalen redo för en ny era på orten.

Under måndagsmorgonen blev det en något senare öppning av butiken i Stråtjära. Dörren blockerades av ett blågult band och innanför finslipade Kicki Karlsson på de sista detaljerna innan invigningen av Tempo på orten.

Läs mer: Nuvarande ägare orkar inte driva butiken i Stråtjära längre – då väljer Ica att kliva av

– Det här är jätteroligt, men jag har många fjärilar i magen, säger Kicki Karlsson som från och med måndag driver Tempobutiken i Stråtjära.

Det har varit hektiska månader för henne, med en hel del funderande över vad hon gett sig in på.

Läs mer: Många intresserade av att driva livsmedelsbutik i Stråtjära

– Jag har sagt många gånger till gubben att jag inte orkar, men sen på morgonen är det nya tag, säger hon och skrattar.

Kicki Karlsson serverade tårtor och bjöd på kaffe under invigningen. Nu satsar hon helhjärtat på butiken och hoppas att kunder och ”gubbdagiset” fortsätter komma.

Intresset för det nya var stort från ortsbefolkningen. Barn som vuxna väntade nyfiket på att se den nya butiken, och efter en del tvekande vällde kunderna in. Tårtor och kaffe gick åt, och det gamla "gubbdagiset" där ortens mestadels män samlas för att dryfta världshändelser fylldes som vanligt upp till sista plats.

Läs mer: Mataffär startar servering: Ny trend med fik i butik

– Fast nu måste vi vara här redan klockan nio, förr öppnade butiken tio, säger en av dem.

Bland alla som överräckte välkomstblommor fanns Mats Pettersson från Holmsvedens Intresseförening.

– Huvudsaken är att vi har en affär, säger han.

Att butiken är betydelsefull är kunderna överens om. Den har också en plats i Christel Östlunds hjärta som tidigare bodde i Stråtjära, men som flyttat in till stan.

Christel Östlund och Barbro Schönning anser att butiken är oerhört viktig för Stråtjära. Christel bodde tidigare på orten, men trots att hon bor i Söderhamn är det ändå till Stråtjära hon åker för att handla.

– Jag åker hit och handlar ändå, det är så trevligt och personligt här. Och personalen är underbar, så jag kommer fortsätta att åka hit, säger hon.

Barbro Schönning är övertygad om att bygdens framtid till viss del hänger på butiken.

– Utan butik dör bygden, säger hon.

Annelie Söderström tycker att det känns spännande med det nya.

Vid kassan är det ovant. Kassörskan får hjälp från en representant från Tempo, men för kunden Annelie Söderström spelar det ingen roll.

– Det känns jättebra och spännande med det nya, säger hon.

Det instämmer även Mirja Vikeväkorva Englund och Sven Gunnar Englund i. De har laddat med godis för att klara måndagens biltur på 125 mil till Finländska Lappland

– Det är fantastiskt att butiken är kvar, vi handlar här varje vecka. Nu köperjag måndagsgodis för att klara resan, säger Mirja.

Mirja Vikeväkorva Englund och Sven Gunnar Englund handlar varje vecka i butiken. Under invigningen passade de på att köpa måndagsgodis för att klara en resa på 125 mil till Finländska Lappland.

Gudrun Eriksson flyttar nu till Örebro där hon kommer att söka jobb efter en välbehövlig semester. Hon tog över butiken med 100-åriga anor 2008 och när hon nu lämnar över taktpinnen till Kicki Karlsson har hon en del tips.

– Var lyhörd och lyssna till vad kunderna vill ha. Gå på din magkänsla, säger hon.

Mer läsning