Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Babyboom i Söderhamn – mycket tyder på att befolkningen kommer att öka

Enligt kommunens befolkningsprognos kommer invånarantalet i Söderhamn att öka under de närmaste åren. Ökningen väntas bero på två saker – ökad invandring och en förutspådd babyboom.

Annons

Antalet invånare i Söderhamns kommun har försiktigt klättrat uppåt sedan 2013. Enligt en prognos som kommunen gjort förväntas antalet att fortsätta stiga.

År 2020 förutspås antalet barn och ungdomar ha ökat med nästan 500 personer.

– Det är naturligtvis jätteroligt om vi blir fler. Vi ser när vi tittar på framtiden att vi står inför nya utmaningar. Vi kommer att bland annat att behöva mer människor att rekrytera när folk går i pension, säger Sven-Erik Lindestam (s), ordförande i kommunstyrelsen.

Läs mer: Befolkningen ökar mest i Söderhamn: "Vi behöver få i gång en bostadsrotation"

Ökningen beror främst på invandring av asylsökande och en förväntad babyboom. Det är åldersgruppen upp till 18 år som väntas öka mest under de kommande åren.

– Vi har sett att det blir allt fler barn och vi blivit fler än tidigare år. Därför måste vi se till att det finns fler platser på förskolor i framtiden, säger Sven-Erik Lindestam.

Läs mer: Klartecken för förskolan Bustrollet att utöka: "Känns bra att kunna hjälpa till"

Söderhamn står inför flera utmaningar i framtiden. Bland annat måste bostäder byggas.

Befolkningsprognosen fungerar som ett riktmärke för behovet av kommunala medel som skolor, äldreomsorg och bostäder. Att det blir allt fler söderhamnare är positivt menar Sven-Erik Lindestam, men samtidigt en utmaning för kommunen. Det kommer behövas fler platser i förskolorna, mer människor i arbetslivet och ytterligare bostäder.

Tidigare var det den stora tillgången på lägenheter som lockade människor till Söderhamn, men i dag råder bostadsbrist.

– Även med prognosen så är det svårt att planera exakt hur det kommer att se ut om fem år. Om vi för fem år sedan hade vetat hur situationen skulle se ut 2016 hade vi börjat bygga ut för längesen. Vi ser att vi får i gång en byggstart först nu på Faxevallen och att det sedan utvecklas till fler bostäder, säger Sven-Erik Lindestam.

Läs mer: Bostadsbrist i Söderhamn – kan vara 100 intresserade av en lägenhet

I januari 2016 bodde 25 779 personer i kommunen och år 2020 beräknas över 26 000 vara bosatta. En osäkerhet med prognosen är beräkningen av nyanlända, som i januari 2016 sträckte sig till 1 785 personer. Det går inte med säkerhet att fastställa hur invandringen kommer att se ut i framtiden.

– Vi måste spänna musklerna så vi på ett bra sätt kan möta de nyanlända och se till att de kommer in i arbetslivet. Det är viktigt att vi följer förändringarna i omvärlden för att förbereda oss. Vi får inte hugga fast hur vi ska handla, utan följa utvecklignen och justera, säger Sven-Erik Lindestam.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons