Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansökningarna till Högskolan i Gävle ökar mest i landet – men fler distansplatser önskas

De sökande till höstens program och kurser vid Högskolan i Gävle ökar mest bland landets högskolor. Hälsinglands Utbildningsförbund vill att distansplatserna utökas och att populära utbidningar placeras ut på fler orter. – Det är ett skriande behov av sjuksköterskor och lärare i Hälsingland, säger Jonny Engström, verksamhetschef vid Hälsinglands Utbildningsförbund.

Annons

Läs mer: Från snickare till sjuksköterskestudent med Trönö som bas

Förra veckan fick spända sökande till högskolan sina första antagningsbesked. Trycket till Högskolan i Gävle och de distansutbildningar som ges därifrån har ökat mest i landet. I år var det 10 procent fler som sökte än förra året.

Läs också: Personlig tränare certifierade på CFL: "Det här är en fantastisk möjlighet"

På CFL kan studenter bland annat se föreläsningar på distans.

För många är möjligheten att bo kvar i Söderhamn och Hälsingland avgörande, vilket gör att man söker till just Gävle antingen för pendla till högskolan eller plugga på distans. Idag går det att studera till socionom eller sjuksköterska i Hudiksvall, Bollnäs och Nordanstig genom Högskolan i Gävle, på så kallad modifierad distans. Även lärarutbildningen är anpassad för distansstudier från flera orter.

Yrken som det finns ett stort behov av i Söderhamn framöver är just socionomer, sjuksköterskor och lärare. Dessutom kommer även högskoleingenjörer att vara efterfrågade.

Läs också: Samhällsplanerare vill lyfta Resecentrum: "Man behöver flytta ingången"

– Inom de närmaste fem åren kommer vi behöva 280 nya sjuksköterskor i Söderhamn, och det är ett skriande behov av SFI-lärare till exempel, säger Jonny Engström som är verksamhetschef vid Hälsinglands Utbildningsförbund.

Han tycker att högskoleplatserna i Gävle borde utökas ännu mer, särskilt med tanke på det höga söktrycket. Förbundet jobbar för att lärosätena dels ska öka antalet distansplatser, men också att de ska placera ut sina utbildningar på fler orter i Hälsingland.

Läs även: Johannes ska bli gymnasielärare: "Efter utbildningen kommer jag ha"

Tidigare fanns en socionom- och en polisutbildning förlagd till CFL, Centrum för flexibelt lärande, i Söderhamn som Ann-Sofie Gustavsson, enhetschef för högskoleutbildning på Hälsinglands Utbildningsförbund, ser ett stort behov av att återupprätta.

Läs också: Röster för en levande landsbygd: "Bilden måste bli mer nyanserad"

– Det finns suveräna möjligheter till distansutbildning i Söderhamn. På CFL finns jättemycket service och man kan gå i princip alla distansutbildningar härifrån. Vi tillhandahåller teknik, uppkoppling och möjlighet till videokonferens utan att det kostar, säger Ann-Sofie Gustavsson.

Men högskoleutbildning är långt ifrån det enda alternativet och inget som passar alla.

Jonny Engström ger tips på flera ettåriga yrkesutbildningar i Hälsingland där han menar att arbetsmarknaden är god. Bland annat ges en industriteknisk utbildning i CNC/CAD och en i husbyggnad, båda i samarbete med de gymnasiala yrkesprogrammen. Det finns också en svets- och en turistutbildning.

Läs också: Han siktar mot ett liv med hästar: "En dröm är att ha ett eget stall"

Bland YH-utbildningar finns två som ges i Hälsingland från och med höstterminen 2016: vindkraftstekniker i Söderhamn och kulturkommunikatör i Bollnäs. Söktrycket har varit lågt jämfört med tidigare år enligt Stefan Wiik som är enhetschef för yrkeshögskolan i Hälsingland.

– Vi uppmanar folk att höra av sig och visa att de är intresserade av yrkesutbildningarna, även om sökdatumet formellt gått ut, säger Jonny Engström.

Jonny Engström menar att utbildning blir allt viktigare eftersom de okvalificerade jobben minskar hela tiden. Även om arbetslösheten är på nedgång uppmanar han unga till att studera.

– Utbildning är ett inträde till arbetsmarknaden, säger han.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons