Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan de fly undan ansvar – anonymitet och servrar utomlands

Artikel 7 av 12
Hälsingekvinnor kränks på porrforum
Visa alla artiklar

Webbsidor registrerade med anonymitetsskydd, servrar utomlands och obefintliga kontaktuppgifter. Personer bakom nätets skitigaste sajter försöker ofta gömma sig från rättsväsendet – men anonymiteten är även en grundläggande rättighet på internet, anser Internetstiftelsens säkerhetschef Anne-Marie Eklund Löwinder.

Annons

Ansvariga för det porrforum där unga kvinnor från Hälsingland beskrivs i nedsättande ordalag och hängs ut med bilder har medvetet skyddat sig från insyn.

Läs mer: Hälsingetjejer hängs ut på sexsajt: "Man byter bilder och onanerar i smyg"

Webbsajten marknadsför sig som ett av nordens största porrforum och delar server med nästan 100 andra porrsidor. Domännamnet har registrerats med anonymitetsskydd och på sajten finns bara möjlighet att kontakta anonyma så kallade administratörer.

Som registrator för porrforumet där flera hälsingekvinnor hängs ut står ett företag med adress i Panama – som specialiserat sig på att skydda sajtägare från granskning.

Läs också: Polisens katastrofsiffror om näthat och kränkningar – bara fyra procent klaras upp

Enligt kammaråklagare Joakim Johansson är just anonymiteten och den obefintliga viljan att samarbeta med rättsväsendet ett av de största problemen med att utreda it-relaterad brottslighet.

– Problemet är att sådana sajter oftast inte samarbetar alls med brottsbekämpande myndigheter. De lämnar inte ut några uppgifter till oss. Hela poängen med sådana här sidor är att det ska vara anonymt, säger han.

Att använda sig av anonymiseringstjänster eller diskreta ombud vid registrering av hemsidor är inte ovanligt. Ju mörkare och grumligare syfte en sajt har, desto mer energi tycks läggas på att dölja spår om de verkligt ansvariga.

De lämnar inte ut några uppgifter till oss. Hela poängen med sådana här sidor är att det ska vara anonymt

Men möjligheten att vara anonym på nätet försvaras av den svenska Internetstiftelsens säkerhetschef Anne-Marie Eklund Löwinder.

Läs också: Åklagaren om uthängningarna på porrsajten – "Lagarna har inte hängt med"

– Det finns situationer där anonymiteten på internet är ett fundamentalt behov, till exempel i totalitära stater, säger hon.

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, IIS.

Samtidigt anser hon att anonymiteten inte ska användas som ett verktyg för att begå brott och medvetet kränka andra.

Läs mer: Hängdes ut på sexsajten – bröt ihop: "Tänker på mina barn"

– Ska man hårdra det hela så kan man använda en brödkniv till många saker. Du kan skiva bröd med den, vilket är väldigt praktiskt. Samtidigt kan du även hugga den i ryggen på någon. Och tyvärr har vi attityder och beteenden på nätet som vi inte accepterar eller försvarar, Anne-Marie Eklund Löwinder.

Det finns situationer där anonymiteten på internet är ett fundamentalt behov

Hon uppmanar alla som utsätts för brott på nätet att anmäla det till polisen.

– Det ska man alltid göra. Ju fler som gör det, desto större argument för att polisen ska få mer resurser för att utreda sådana ärenden.

Läs mer: Raderade forumet efter granskningen – då rasade medlemmarna: "Helt värdelöst"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Alla artiklar i
Hälsingekvinnor kränks på porrforum
Annons