Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir vädret i Hälsingland – fram med paraplyerna

För alla semesterfirare är rådet att lägga pengarna på popcorn och bio i stället för solkräm och nya brassestolar. Eller också fly till varmare breddgrader – för Hälsinglands största bristvara är för närvarande sol.

Annons

Många går på semester i juli och förväntar sig troligtvis svettiga dagar i solstolen och varma dopp i det blå. Men för den som ska fira sin semester i Hälsingland är det bara en drömvision. Veckan började med regnskurar på många håll i landskapet – vilket satte standarden för kommande dagar.

Tidigt på tisdagsmorgonen började det dyka upp små lokala skurar.

– När man pratar om skurar betyder det att det regnar en kort stund, sedan blir det uppehåll och så regn igen, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Han berättar att tisdagen troligtvis kommer att bjuda på fler skurar allteftersom dagen fortskrider. Mest regn blir det under eftermiddagen.

– Det blir ett ganska typiskt sommarväder.

Temperaturerna kommer att ligga mellan 15 och 18 grader på de flesta håll i Hälsingland. Men lokalt kan det bli uppemot 20 grader på vissa håll. Enligt meteorologen kan det också bli någon åskknall under eftermiddagen.

Under morgondagen, onsdag, blir det ingen större skillnad från veckans första dagar. Mestadels uppehåll i början av dagen, sedan finns det mer risk för skurar vid lunch och under eftermiddagen. Det blir identiska temperaturer med måndagen, dock lite högre åskrisk på onsdagen.

Det blir ett ganska typiskt sommarväder.

Torsdagen fortsätter på samma tema – regnskurar både under för- och eftermiddagen och risk för åska. Tempetaurerna blir demsamma som under onsdagen.

– På fredagen är prognosen ännu lite osäker. Vi har ett lågtryck som rör sig upp över Baltikum och södra Finland. Detta kan medföra mer ihållande regn. Annars fortsätter det i samma stil med regnkurar, kanske inte lika mycket som på torsdagen dock. Temperaturerna blir som under torsdagen, säger Ian Engblom.

Progonosen blir under lördagen fortsatt osäker. Ian Engblom tror att lågtrycket kommer hålla sig över Baltikum, Finand och Bottenhavet. Men skulle det få en västligare bana över Sverige kan det bli en blötare helg i Hälsingland än i början av veckan.

– Det finns dock en viss möjlighet till lite varmare grader till helgen, cirka 20 grader, säger Ian Engblom.

Söndagen väntas bli i princip likadan som lördagen, men med ännu större osäkerhet över lågtrycket.

Om nästa vecka kan tänkas bli bättre är svårt för meteorolgerna att svara på.

– Prognosen för nästa vecka är fortfarande väldigt osäker. Men det finns en chans att det blir lite stabligare, med lite mer högtrycksbetonat väder. Dock är det under 50 procents chans til förändrat väder nästa vecka, säger Ian Engblom.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons