Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Nilsson är tillbaka i vardagen: "Blev aldrig starstruck"

Johan Rheborg, Robert Gustafsson och Thorsten Flinck. I sex avsnitt har Tomas Nilsson druckit vin med kända profiler i direktsänd tv. Nu är höstens säsong av Breaking News över och vardagen tar vid.
– Det har ju blivit ett litet tomrum, säger vinexperten som fick tittarsiffrorna att skjuta i höjden.

Annons

Läs även: Fredrik Wikingsson om Tomas Nilsson: "Tomas närmar sig den perfekta personen"

Tomas Nilsson plockar bland en oändlig samling av LP-skivor. Allting är strukturerat och i perfektion. Led Zepplin har sin plats. The Clash har sin flik. Ingenting är oorganiserat eller rörigt som hemma hos gemene man.

Läs också: Minns ni Tomas statistik över sina viner? – Nu blir den rikskänd hos Filip och Fredrik

– Inspelad när jag föddes, eller strax efter, säger Tomas Nilsson och placerar försiktigt nålen mot The Doors "End of the night" varpå Break on trough strömmar ur högtalarna.

Mot väggarna hänger färgglada målningar i krita, vilka påminner om ett barnprogram som jag inte minns namnet på. Innanför ramarna avtecknar sig slott och troll i fantasifulla skepnader. Det är Tomas själv som har ritat dem.

– Filip och Fredrik fick varsin efter säsongsavslutningen i torsdags. Några i produktionsteamet fick visst också varsin, säger Tomas Nilsson och studerar sina verk på väggen.

Läs också: Tomas Nilssons statistik över italienska viner är en makalös berättelse med sex pärmar och flera hundra flikar

Tomas Nilsson både komponerar och samlar på musik. Sammanlagt har han spelat i fyra olika band.

Det har snart gått sju månader sedan vi sist sågs här i hemmet på Barnängen i Edsbyn. Då hade Tomas Nilsson inte en aning om att reportaget om hans förbluffande vinkunskaper skulle leda till en medverkan i Filip och Fredriks humorprogram Breaking News. Men så blev det. Och han är inte den enda familjemedlemen. I sista avsnittet slängde produktionen in hans fru.

– Spännande har det varit. Folk springer till höger och vänster och ropar saker till varandra. Det är fler än man tror som jobbar med en sådan här produktion, säger han och fortsätter:

– Nu när det över har det blivit ett litet tomrum. Men det får man väl fylla med annat pygel.

Det var i somras som Filip Hammar hittade helahälsinglands klipp på Tomas Nilsson. Produktionen och programledarna går ofta igenom lokalnyheter för att hitta material till sändningen.

– Inslaget på mig var det enda som fick Filip att skratta den veckan och då tyckte Fredrik att de borde bjuda in mig, förklarar Tomas Nilsson.

Ett av Tomas Nilssons verk.

Först blev han inbjuden till programmet på prov. Och det gick bra. Väldigt bra. Efter avsnittet beslutade produktionen om att han skulle få vara med varje måndag. Hittills har Tomas Nilsson druckit vin med profiler som Johan Rheborg, Robert Gustafsson, Edvard Blom och Thorsten Flinck. Fast särskilt starstruck är han inte.

– Nä, de har väl två ben som alla andra.

Har du nåt favoritmoment från programmet?

– Nä... Eller det ska väl vara när jag fick en karta och fick peka ut olika vin-regioner. Det var mitt forum, säger Tomas Nilsson och fastnar med blicken på väggen.

– Men vad sjutton, säger han och reser sig upp för att rätta till ramarna, som tydligen hänger snett.

– Jag är perfektionist, tillägger han.

Tomas Nilsson med familjens katt. I bakgrunden syns hans egna tavlor.

Tomas Nilsson och vinylsamlingen.

För Tomas Nilsson är så mycket mer än bara den återhållsamme-vinexperten. Han är musiker, målare och keramiker. Och fritidspedagog. Men inte minst är han en samlare. Asterix-gubbar, kortspel, serietidningar och frimärken från år 1928 är bara några av alla de ting som han samlar på.

– Jag vet inte varför, det blir så när jag går in för någonting, säger han.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

– Man kan se min personlighet i min konst, man hör min personlighet i min musik och man kan smaka min personlighet i mitt vin, säger Tomas och lutar sig tillbaka i soffan.

– Nu fick jag till det.

Varför tror du att Filip och Fredrik fastnade för din personlighet?

– Jag vet inte. Det får du nästan ringa dem och fråga.

Sagt och gjort. Jag ringer Fredrik Wikingsson. Vad han svarade går att läsa i den här artikeln:

Fredrik Wikingsson om Tomas Nilsson: "Tomas närmar sig den perfekta personen"

******

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning