Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syriska Edsbytjejer medverkar i stjärnfotografens nya bok

Det var i mars som den amerikanska fotografen Emily Berl besökte Voxnadalens gymnasium för att porträtera syriska Edsbytjejer. I dagarna släpptes den första delen ur slutprodukten – fotoboken The end will be good & happy.

Annons

Läs också: Amerikansk fotograf låter syriska Edsbytjejer berätta sin historia

Hon har fotograferat profiler som Gwen Stefani och Kanye West. I mars besökte den amerikanska fotografen Emily Berl Edsbyn för att fotografera syriska tonårstjejer till en ny fotobok med fokus på flyktingkrisen.

"Tonåren är bland de mest stressande och förvirrande åren i en människas liv...."

Fotoboken innehåller intervjuer med de medverkande och syftet är att låta nya röster om kriget i Syrien ta plats i offentligheten.

Så här beskriver Emily Berl själv sitt projekt:

"Det här projektet omfattar syriska flyktingflickor som bor i både Libanon och Sverige... Tonåren är bland de mest stressande och förvirrande åren i en människas liv.... Syriska flickors erfarenheter av tonåren är särskilt komplicerade med många försök till att balansera traditioner med populärkultur, vänskap med förskjutning, och sårbarhet med drömmar om framtiden."

Naba Fayez, elev vid Voxnadalens gymnasium, och fotografen Emily Berl. Bilden är tagen under Emilys besök i Edsbyn.

Nu har materialet från vårens plåtningar och intervjuer med tjejerna färdigbehandlats och första delen av fotoboken The end will be good and happy ligger ute på nätet. Två av de medverkande tonåringarna är Zayn och Rawa från Ovanåker.

Läs också: Vill skynda på integrationen med böcker, podcast och samtal

I boken berättar 14-åriga Zayn om kärleken till pojkbandet One Direction, men också om saknaden efter sin bästa vän.

– Hon är fortfarande kvar i Syrien. Jag har aldrig haft bra vänner, men jag träffade henne i skolan och vi blev som systrar. Sedan dess umgicks vi hela tiden och ibland struntade jag i att gå hem bara för att få vara med henne hela dagen.. När soldaterna kom och alla lämnade staden, fick jag aldrig chansen att säga hejdå.

Här kan du se ett utdrag från The end will be good and happy.

Mer läsning

Annons