Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större lokaler och ett konstgalleri – Vändplatsen i Edsbyn breddar sin verksamhet

I december 2015 uttrycktes oro kring att Vändplatsens lokaler var för trånga. Nu har den kommunala verksamheten fått nya större rum till sitt förfogande och har dessutom öppnat ett konstgalleri.

Annons

Maher Asaad är en av personerna som kommer till Vändplatsen för att skapa konst.

Rummet är ljust och vitt. I hörnet står en soffa och ett bord med kaffetermosar på. Härifrån går det att betrakta galleriets konstverk, bland annat hänger på väggen en stor tavla i blyerts föreställande ett par nakna fötter och på golvet står olika djurstatyer i papier-maché.

– Det är nästan som en djurpark här inne, säger Silja-Satu Kirchgaesser när hon visar runt.

Hon pekar på soffan och säger:

– Soffan är viktig. Här kan man gråta, vila eller bara vara samtidigt som man kan titta på konsten och känna att det finns något vackert även när allt känns svart.

En av Vändplatsens nya lokaler har blivit konstgalleri. Många har tillverkat djurstatyer i papier-maché.   – Det är som en djurpark här inne, säger verksamhetsledare Silja-Satu Kirchgaesser.

Soffhörnan och konstgalleriet är en del av Vändplatsens nya lokaler. Förut fanns bara ett rum plus ett litet kontor men sedan 1 juli i år har det utökats med ytterligare två rum samt ett kök.

Läs mer: Vändplatsen i Edsbyn är en kreativ verkstad för livet

Silja-Satu Kirchgaesser leder verksamheten sedan några år tillbaka och gläds åt de nya lokalerna.

– Det kommer mellan 15 till 20 personer hit varje dag, så det har blivit trångt. På det här sättet får fler möjlighet att ta del av skaparglädjen.

Silja-Satu Kirchgaesser är drivkraften bakom Vändplatsen, en kommunal verksamhet för de som behöver stöd och hjälp - och som vill skapa konst tillsammans.

Vändplatsen i Edsbyn är en kommunal dagverksamhet för de som behöver hjälp och stöd. Här träffas folk med olika bakgrunder och kulturer för att till exempel måla, skulptera, sy och umgås med varandra.

Läs också: Konstrundan firar sitt 10-årsjubileum i Edsbyn

– Det är lätt att fastna i ensamhet och depression. Tanken här är att fånga upp det tidigt och genom kreativitet och gemenskap få livsenergin tillbaka, förklarar Silja-Satu Kirchgaesser.

Hon berättar att det förut mest var missbrukare som kom till Vändplatsen med behovet att prata om sina problem. Men i takt med den ökade flyktingströmmen har många nyanlända också hittat hit.

Birgitta Johansson målar tavlor och är en av de personer som kommer till Vändplatsen. – Jag har märkt att det känns bättre att hjälpa andra och göra saker tillsammans, än att hålla idéer för sig själv, säger hon.

Det har blivit en plats för integration och stämningen är mer positiv i dag, enligt Silja-Satu Kirchgaesser.

Birgitta Johansson är en av dem som kommer till Vändplatsen. Hon tittar upp från sin målning och säger att hon känner igen sig i det Silja beskriver.

– I början hade jag svårt att dela med mig. Jag tyckte väl att om jag kom med en idé så var den min. Men jag har märkt att det känns bättre att hjälpa andra och göra saker tillsammans, säger Birgitta Johansson.

I en av de nya lokalerna ställer konstnärerna ut sina verk. – Tanken är att genom kreativitet och gemenskap få livsenergin tillbaka, förklarar Silja-Satu Kirchgaesser.

En annan konstnär är Maher Asaad. Han kommer från Syrien och bor på asylboendet i Alfta, men har praktik på Vändplatsen. Just nu jobbar han på ett stort projekt i papier-maché som föreställer ett kvinnoansikte.

Läs också: Aktivitetsdag bidrar till integration

Och när jag tittar närmare på konstverket, ser jag till min journalistiska glädje att det inte är vilket papper som helst:

– Vi använder gamla Ljusnan-tidningar till vår papier-maché. Det blir så när man har en budget att följa, säger Silja-Satu Kirchgaesser.

Till reporterns glädje visade sig materialet bakom konstverken i papier-maché vara  gamla Tidningen Ljusnan.

FAKTA KONSTRUNDAN

Under helgen 6-7 augusti anordnas Konstrundan i Ovanåkers kommun. Då finns bland annat möjlighet att besöka Vändplatsens konstgalleri.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons