Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarjobb på idylliska Mittjasvallen: "Det mesta är som det var förr"

Fyra kattungar snurrar runt på golvet i storstugan. Ute i den frodiga hagen går två kalvar och betar. Koskällorna ljuder över nejden. I denna idylliska miljö vid Mittjasvallen i Norsbo, nordväst om Edsbyn, har Sandra Persson och Wilma Lindberg sina sommarjobb i år.

Annons

Se klippet: Sandra Persson och Wilma Lindberg berättar om sitt ovanliga sommarjobb på en fäbodvall.

Läs mer: Mittjasvallen en levande fäbod utanför Edsbyn

Sandra Persson och Wilma Lindberg sommarjobbar vid Mittjasvallen i Norsbo.  Sandra går transportprogrammet i Söderhamn och vill bli yrkeschaufför och Wilma börjar på barn- och fritid i Edsbyn i höst. Wilma spelar också bandy, berättar hon.

– Det är jättemysigt att jobba på en levande fäbodvall. Det mesta är som det var förr med djur och allt, säger Sandra Persson som jobbade på Mittjasvallen även i fjol.

Hon kan inte säga vad som är mest kul, utan tycker det mesta i jobbet är lika roligt.

Mittjasvallen är ett populärt besöksmål under sommaren. Förra sommaren hade man 3 000 besök. Mycket beror det på vädret om det blir en besöksrik dag eller inte. Soligt väder lockar, medan regn håller besökarna borta, enligt Sandra.

– Det känns spännande och lite nervöst. Det är mitt första sommarjobb som är här vid Mittjasvallen. Roligast är det att baka. Jag tycker om att baka och i köket i stösset bakar vi till exempel kladdkakor och chokladbollar, säger Wilma Lindberg.

Sammanlagt är det fem sommarjobbare som servar besökarna som kommer till Mittjasvallen och dess fäbodkafé.

Färskosten som serveras på Ovanåkerssmörgåsen och glöhoppan (ett mjukt tunnbröd som gräddas i stekpanna) är egentillverkade, liksom ostkakan.

Sandra och Wilma berättar att de jobbar efter ett schema. Dagen börjar med att man gör i ordning kaffe i stösset och öppnar upp. Bland dagens första uppgifter ingår även att mata kattmamma och kattungar.

Under dagen sköter de serveringen och tar emot besökare, som kan gå runt i stösset och huvudbyggnaden.

Förutom katter och kalvar finns det grisar, höns, kaniner och får att titta på.

Två söta kalvar går och betar i hagen mellan Mittjasvallen och sjön.

Från fäbodvallen har besökarna denna vackra utsikt ner mot sjön Fullen.

Grisarna går i en inhägnad nära parkeringen.

Tuppen och hönorna kan vara både ute och inne.

Det är 14:e sommaren Lars Mittjas bjuder in till sin gårds fäbodvall i Norsbo. Sedan 1744 har Mittjasgården i Roteberg ägts av samma släkt och gården har anor ända tillbaka till 1500-talet, så troligt är att fäbodvallen har samma gamla anor.

– Jag trivs här uppe med fäbodvallen. Att träffa så många gäster, som tycker om att vara här gör det roligt att fortsätta. Folk tror kanske jag tjänar mycket pengar, men det går jämnt upp, säger Lars Mittjas.

Läs mer: Leder ska bli turistattraktion i Ovanåkers kommun

En dröm Lars har är att utveckla Mittjasvallen, Mittjasnyvallen, och kunna hyra ut övernattningsstugor med självhushåll i fäbodstil. Han har kommit en god bit på väg med en stor byggnad bortom parkeringen som ska innehålla kök, duschar och toaletter på bottenvåningen och sovrum på övervåningen. Kanske blir det invigning nästa år på midsommar.

Varje måndag kväll är det Kolbulleafton med trubadur vid Mittjasvallen. Första kvällen medverkade Micke Ivarsson. Systrarna Ingesson No sons, Micke med vänner och Ernst-G Ullström uppträder varsin måndagkväll i juli.

På lördag den 9 juli ordnas traditionell fäboddag med spelmän, hantverkare och knallar vid Mittjasvallen.

Kent Backeby och Alwin Emman kollar hur kaninen mår i sin bur. Alwin tycker om att titta på djur och det var en av anledningarna varför Kent och Anette Adolfsson tog med sig barnbarnet till Mittjasvallen.

Storstugan har också en fin bro med vacker utsikt över gårdstunet och vallen.

Här har Lisen och Leo Hedbäck från Bromma lyft upp varsin kattunge.  Kattungarna är gosigast, tycker Lisen. Det har blivit tradition att de besöker Mittjasvallen.

Läs mer: Så berättade Lars Mittjas om Mittjasvallen för obs två år sedan

Mer läsning