Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden: Andra regler för korttidsvistelse och bidrag till Brottsofferjouren Bollnäs-Ovanåker

Nu blir det ändrade regler för den som vill ha korttidsvistelse inom äldreomsorgen i Ovanåkers kommun. Brottsofferjouren får ett bidrag på 28 750 kronor från kommunen.

Annons

Det var de senaste besluten i socialnämnden.

Förändringen när det gäller korttidsvistelse för äldre, som är en form av avlastning för anhöriga, är att beslutet att få komma dit gäller max en vecka per månad under två månader.

När två månader har gått behövs ett nytt beslut. Detta för att kommunen ska ha koll om den äldre hellre skulle behöva komma till ett särskilt boende. Men ingen kan tvingas till det om man inte vill.

Läs mer: Urbans eget äldreuppror - uppvaktade socialnämnden om äldreboende även i Alfta

Jag tycker dock det är bra att kommunen nu med korta intervaller följer upp beslut i denna fråga, så vi gör rätt åtgärder, säger socialnämndens ordförande  Jan-Åke Lindgren (S).

– Risken finns att den äldre går hemma allt för länge och egentligen skulle behöva komma in på ett särskilt boende. Det finns också ont om platser på korttids. I dag finns det två stycken platser, säger socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S).

Det betyder i princip att åtta personer i månaden kan komma till korttids, eftersom man bor där en vecka och är hemma tre.

Jan-Åke Lindgren tror inte att man behöver utöka antalet korttidsplatser på grund av den nya regeln, däremot kan det bli tryck på fler platser inom gruppboendena, tror han.

– Det är egentligen mycket verksamhet i den här frågan. Jag tycker dock det är bra att kommunen nu med korta intervaller följer upp beslut i denna fråga, så vi gör rätt åtgärder, säger Jan-Åke Lindgren.

Läs mer: Kommuner som ger bidrag till Brottsofferjouren

Vidare beslutade socialnämnden i Ovanåkers kommun att bidra med 28 750 kronor 2016 till Brottsofferjouren Bollnäs-Ovanåker. Det innebär 2,50 kr/innevånare.

Läs mer: Brottsofferjouren Bollnäs-Ovanåker söker stödpersoner

Mer läsning

Annons