Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju starka viljor stöttar, hjälper och avlastar inom äldreomsorgen i Ovanåker

Inom den här nya gruppen finns sju starka viljor. Där finns också mångårig erfarenhet av och kunskap om vård och omsorg inom särskilda boenden, hemtjänsten och korttidsboenden.

Annons

– Vårt mål är att få folk att må bra och få den rättighet de har, säger Gunilla Hammarström som är en av de starka viljor som arbetar i gruppen, när vi träffar den i sina nya arbetslokaler i Gyllengården i Edsbyn.

Se klippet: Maj Eklund och Gunilla Hammarström berättar om det nya arbetsteamet inom äldreomsorgen i Ovanåkers kommun.

Läs mer: Två alternativa placeringar för nya äldreboendet i Edsbyn

Mona Börjesson, Ulrika Hugg, Lena Johansson, Seija Viljanen, Tina Persson och Gunilla Hammarström jobbar numera inom kommunens speciella stödgrupp. Maria Mörman ingår också i gruppen, men saknas på bild.

I Ovanåkers kommun finns nu denna speciella stödgrupp. Den verkar i både Edsbyn och Alfta både inom de särskilda boendena och ute i hemmen genom hemtjänsten.

– Stödgruppen i kommunen startade den 1 januari i år efter att socialförvaltningen hade sökt och fått beviljat statliga medel. Kriterierna för att få dessa bemanningspengar var att det skulle vara en ny ökad bemanningsverksamhet, säger enhetschef Maj Eklund.

Det var alltså så stödgruppen kom till, för att vara ett stöd till alla verksamheter inom äldreomsorgen.

Tanken är nämligen att gruppen ska vara ett stöd för kommunens närmare 30 utbildade demensombud och övrig personal som jobbar inom hemtjänst och särskilt boende.

Tanken är också att de som jobbar i gruppen ska fungera som observatörer ute på arbetsplatserna för att kunna stödja och handleda personal där.

Gruppen ska även presentera förslag på åtgärder som kan förbättra vården och omsorgen.

Läs mer: Kritik mot att tiden på korttidsboende blir kortare

När de inte jobbar med stöduppdragen, så jobbar de vid dagverksamheten i Edsbyn. Hittills har de haft runt 40 uppdrag som dubbelbemanningar och avlösning i hemmet.

Läs mer: Dagverksamheten inviger sina nya lokaler i Edsbyn

Kvinnorna som arbetar inom stödgruppen har själva fått lämna in intresseanmälan om att få arbeta i detta team.

– Det är ett intressant jobb. För mig var det en helt ny värld att komma på ett boende. Jag har ju arbetat 28 år med ren hemtjänst tidigare, säger Ulrika Hugg som ingår i teamet.

– Den ena dagen är inte den andra lik. Vi är så olika i gruppen och det ger oss en bredd och en enorm styrka. Det känns helt fantastiskt att jobba med det här, säger Mona Börjesson.

Verksamheten har fått projektmedel under tre år från Socialstyrelsen, sammanlagt 3,2 miljoner per år eller sammanlagt 9,6 miljoner.

Utvärderingar kommer att ske under den här tiden 2016-2018. Sedan tar kommunen ställning om stödgruppens arbete kommer att ingå i den ordinarie verksamheten.

Lena Johansson och Seija Viljanen jobbade tidigare på ett korttidsboende.

– För mig blev det helt nya arbetsuppgifter. Det kan vara tufft att bryta upp från en gammal arbetsgrupp. Samtidigt lär man sig mycket om sig själv. Det kan kännas bra att ta ett steg tillbaka i sina nya roll och vara nöjd ändå, säger Lena Johansson.

– I jobbet nu får jag verkligen jobba med det jag har utbildning för. Det som kan bli bättre är vetskapen ute i verksamheten om att vi finns. Alla vet nog inte att vi finns och vad vi kan hjälpa till med, säger Seija Viljanen.

Lena har också ett förslag på en förbättring i gruppens arbete och det är en uppföljning av de förslag på förbättringar i verksamheten som gruppen ger. En respons skulle vara bra att få på vad som funkar och vad som inte funkar, menar hon och flera i gruppen.

Det är enhetscheferna för kommunens särskilda boenden/ordinärt boende som bokar stödgruppen hos enhetschefen för stödgruppen.

Man kan till exempel boka stödgruppen när brukare där har fått nya omvårdnadsbehov.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning