Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf hjälpte Batwa-folket i Uganda att bygga en vattenrenare

Rolf Lindberg, uppvuxen i Alfta, blev tagen när han hörde talas om Batwa-folkets utsatthet och brist på kunskaper om hur man renar vatten. Med verktyg lånade från församlingen hemma i Skövde och ingenjörskunskaper från jobbet på Volvo flög han ner till Uganda för att göra skillnad.

Annons

Rolf Lindberg blev rekommenderad att lyssna på en föreläsning om en utsatt minoritet i mellersta Afrika som inte har tillgång till rent vatten och ständigt blir förvisade från sina boplatser. I egenskap av ingenjör bestämde sig Rolf för att åka ner till Uganda och delta i ett biståndsprojekt med syftet att undervisa Batwa-folket hur man med enkla medel kan rena vatten och bygga toaletter.

Läs även: Projektet som hjälper asylsökande in i arbetslivet

– Batwa-folket har inga kunskaper om hur man lever på landsbygden, man kan jämföra dem med romernas situation i Europa, de är oönskade vart de än kommer och helt tagna ur sitt sammanhang, säger Rolf

Det finns en föreställning att man blir kvitt AIDS om man har sexuellt umgänge med en Batwa-kvinna.

Rolf berättar att Batwa-folket ursprungligen levde i djungeln, men blev bortkörda från sin ursprungsmiljö vid anstiftandet av en ny nationalpark. Det har tvingat dem leva i en värld helt befriad från möjligheten till självförsörjning, och bidragit till att många blir utnyttjade, inte minst kvinnorna.

– Det finns en föreställning att man blir kvitt AIDS om man har sexuellt umgänge med en Batwa-kvinna, säger han.

Rolf Lindberg kan känna igen sig i Batwa-folkets situation, eftersom han själv tvingades flytta till Skövde för han inte fick något jobb i Alfta. Men ändå känner han ett starkt samhöre med sin hemort.

Kombinationen av svåra övergrepp och bristande framtidsutsikter har raserat självkänslan för de flesta medlemmar i Batwa-stammen, något som även Rolf känner igen sig från sitt eget liv och som fick honom att vilja hjälpa.

Läs även: Vi frågade sex hälsingeprofiler om deras planer

– Jag har själv varit arbetslös och vet hur det känns att ha lågt självförtroende, meningen med projektet var inte att vi skulle ge dem massa saker utan visa hur man kan lösa saker på egen hand, säger Rolf.

Kort om Batwa-folket

Batwa är en folkgrupp som räknas som pygméer. De lever i områden mellan Rawanda, Burundi och Uganda i mellersta Afrika.

Tidigare levde Batwa-stammen som nomader i regnskogen, men har på senare år blivit tvingade till ett liv som jordbrukare ute på landsbygden, vilket har försatt dem i extrem fattigdom.

Många av barnen saknar tillgång till utbildning och blir ständigt utsatta för diskriminering och sexuella övergrepp.

Källa: Wikipedia.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning