Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resenärer reagerar mot bussbolag: "Jag skakade och började nästan gråta"

Busschaufför anklagas för att undvika att stanna vid hållplatser där personer med utländsk bakgrund väntar. – Bussen har åkt förbi mig trots att jag sett att chauffören sett mig, säger kurdiska gymnasieeleven Isa.

Annons

Bussen har passerat Isa ett flertal gånger trots att hon suttit vid hållplatsen och väntat.

Under de senaste veckorna har klagomål kommit in till X-trafik som vi tagit del av. Likartade historier där upprörda passagerare berättar om en chaufför som åker förbi hållplatser där personer med utländsk härkomst väntar finns dokumenterade.

En av dem som upplevt detta är 17-åriga Isa från Syrien, som studerar vid Voxnadalens gymnasium. Hon och hennes vänner vittnar om hur de, vid flera tillfällen, upplevt att bussen passerat hållplatser de stått och väntat vid trots att chauffören bör ha sett dem.

– Andra chaufförer stannar, men inte den här, säger hon.

Läs även: Nevyn, 9 år, har haft flera problem med X-trafik: "Hur kan man slänga av en sån liten kille"

Ingemar Strandberg är regionschef för VS & Perssons bussar som trafikerar linjerna som klagomålen berör. Han känner till kritiken.

– Alla kundsynpunkter vi får in stämmer vi av med förarna. I de fall förarna gjort något fel vidtar vi åtgärder, om det visar sig att det de gjort strider mot vad vi har för policy och rutiner, säger han.

VS & Persson, som traffikerar X-trafiks bussar som klagomålen berör, utreder alla klagomål de får.

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Att avstå från att släppa på personer på bussen för att de har utländskt påbrå är, enligt Ingemar Strandberg, något som utan tvekan strider mot bolagets policy.

– Det tar vi starkt avstånd från, säger han.

Läs även: Hon stoppades på bussen: Föraren hänvisade till explosionsrisk

Isa berättar även ett flertal historier om hur hon och hennes vänner blivit illa bemötta av chauffören när de suttit på bussen. Dessutom har kamrater som kommit springandes mot busshållplatsen blivit frånåkta trots att de hunnit fram och knackat på bussdörren innan bussen börjat rulla.

– Jag skakade och började nästan gråta när jag såg mina kompisar som blev kvar på hållplatsen. Man gör inte så, säger hon.

Under senaste tiden har ett antal klagomål kommit in till X-trafik om chaufförer som behandlar personer med utländsk bakgrund illa.

Isa har också försökt konfrontera chauffören för att försöka ta reda på varför vissa personer släpps på bussen, men inte andra. Något svar har hon inte fått.

– Jag blir arg när man behandlar folk olika och inte visar respekt, säger hon.

Några regler för hur länge en buss ska vänta in folk som kommer springandes mot en busstation finns däremot inte.

– Det finns inga klara regler för det. Men har föraren möjlighet att stanna så stannar den oftast. Är bussen i rullning kan det bli en trafikfara. Så det får man bedöma från fall till fall. Det är trafiksituationen som avgör om det är möjligt att stanna eller inte, säger Ingemar Strandberg.

* Isa heter egentligen något annat

Läs även: Rasism, grinighet och flörtiga chaufförer – läs klagomålen som riktats mot X-trafik och bedöm själv

Mer läsning

Annons