Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanåkersnämnder fick mindre av flyktingmiljonerna än de begärt

Både barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden i Ovanåkers kommun har fått mindre av de statliga flyktingmiljonerna än de hade sökt. Barn- och utbildningsnämnden (BUN) hade sökt 10,5 miljoner och får nio miljoner. Socialnämnden hoppades på drygt sex miljoner och fick fem.

Annons

Barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden är dock de nämnder som har fått mest ur potten på de 25,5 miljonerna som hittills har gått till Ovanåkers kommun. Pengar som sedan har fördelats av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Både Håkan Englund (S), ordförande för BUN och Jan-Åke Lindgren (S), ordförande för socialnämnden är trots allt glada för de miljoner de har fått.

Det är en hel del av det som vi har fått pengar till som vi har påbörjat, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Håkan Englund (S).

– Jag är helt nöjd med att vi har fått de här extrapengarna, säger BUN:s ordförande Håkan Englund (S).

Grundskolan räknar i dag cirka 200 barn och ungdomar från de olika flyktinggrupperna, asylsökande, nyanlända, kvotflyktingar och ensamkommande. Flest går vid Alftaskolan och i Viksjöfors 150 och 50 i Edsbyn.

I april hade förskolan 21 flyktingbarn mellan tre och fem år. För gymnasiets del handlar det om runt 80 elever.

Skolans pengar går främst till fler elevassistenter och språkstödjare, fler vuxna på raster och kostnaden för moduler för F-6 vid trångbodda Celsiusskolan i Edsbyn och lokaler för undervisningen i Svenska för invandrare

Läs mer: Celsiusskolan i Edsbyn står inför ett krisläge

Det gäller att ha is i magen. Eftersom pengarna har kommit lite senare, så hoppas vi att de kommer att räcka i år, säger socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S).

– Vi är glada för de fem miljoner vi nu har fått. De underlättar livet betydligt. Men jag kunde önska att vi hade fått allt vi begärt, säger socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S).

Socialnämndens tillskott går till att täcka ökade personalkostnader inom individ- och familjeomsorgen. Socialförvaltningen behöver cirka fyra nya socionomer för utredningar och verkställighet.

Kommunstyrelsen får mellan fyra och fem miljoner för att kunna starta olika, ej påbörjade, arbetsmarknadsprojekt för nyanlända.

Biblioteken får 80 000 kronor för att kunna köpa in böcker på andra språk.

– Det kanske låter mycket. Böcker på andra språk är rejält mycket dyrare än böcker på svenska. En bilderbok för barn kan till exempel kosta 300 kronor, säger kulturchef Carina Isaksson.

Närmare två miljoner av de dryga 25 miljonerna fanns med i kommunens bokslut för 2015, så i år är det exakt 23 576 000 kronor som fördelas.

Läs mer: Bokslutet för Ovanåkers kommun hamnar på drygt 15 miljoner plus

Tanken med de statliga flyktingmiljarderna är bland annat att minska trycket på den kommunala ekonomin och en möjlighet att hantera läget med ett stort antal asylsökande.Ovanåkers kommun har fått 25,6 miljoner av de drygt 8,3 miljarder som landets kommuner hittills har fått.

Läs mer: Regeringen föreslår extramiljarder till kommuner och landsting

När det gäller principerna för hur de statliga flyktingmiljonerna ska fördelas i Ovanåker gäller att de bland annat ska gå till åtgärder som ska underlätta för de nyanländas etablering och underlätta för befintligt hård pressad personal.

De kan även gå till åtgärder som gäller hälsa och säkerhet för både flykingarna och kommunens personal.

2017 beräknas Ovanåkers kommun få 17 miljoner av en ny pott statliga miljarder.

Mer läsning

Annons