Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ostkaka serveras under Hälsingegårdsdagarna

Smaka hälsingeostkaka är temat för årets Hälsingegårdsdagar den 28 och 29 maj.

Annons

– Det finns en klar koppling mellan Världsarvet Hälsingegårdar och ostkakan. Festlokalen, festinteriörerna i hälsingegårdarna är själva kärnan i världsarvet. Och vad skulle passa bättre än att servera festrätten hälsingeostkaka där, säger Annika Röstberg Hagelin vid Hälsingegård Ol-Anders i Alfta.

Ja, hälsingeostkakan kan smaka olika. Det är det som är charmen i det hela, säger Annika Röstberg Hagelin.

Ol-Anders är en av ett stort antal hälsingegårdar som kommer att vara öppna både lördag och söndag och där det serveras hälsingeostkaka. Här är det Astrid Janhans Wedin som har gjort ostkakan, liksom den som serveras i bygdegården i Långhed under marknaden där och i anslutning till Ostkiosken vid gården Jan-Hans i Norrby.

Läs mer: Så gör Astrid sin hälsingeostkaka - efter 210 minuter är den klar

Det kommer att finnas möjlighet att provsmaka hälsingeostkaka som serveras vid ett 20-tal av gårdarna runtom i landskapet. Eftersom det finns många recept på ostkaka kan smaker och konsistens skifta mellan de olika gårdarna. Även tillbehör till ostkakan skiftar runtom i Hälsingland.

Ett vanligt diskussionsämne är om det ska gnissla i munnen, när man äter ostkakan. Eller knarska, som Astrid Janhans Wedin uttrycker saken.

Det var både enklare recept som gällde och på vissa håll i Hälsingland tillsattes både ägg och saffran i ostkakan.

Under söndagen arrangerar föreningen MatVärlden tävlingen ”Årets Hälsingeostkaka 2016”. Detta sker vid Hälsingegården Erik-Anders utanför Söderhamn.

Men det är inte bara ostkaka som gäller denna helg utan det blir även många guidade visningar, föredrag och chansen att få se gårdar som inte håller öppet i vanliga fall.

Läs mer: Valde Sjöstedt rätt när han tog hjortron till hälsingeostkakan?

Läs mer: Egentillverkad ostkaka i Näsviken

Smaka hälsingeostkaka är temat för årets Hälsingegårdsdagar den 28 och 29 maj.

Mer läsning

Annons