Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om du har försörjningsstöd – olika regler för att hyra hos allmännyttan i Ovanåker och Bollnäs

Försörjningsstöd är inget hinder för ett eget hyreskontrakt med Bollnäs bostäder. I grannkommunen Ovanåker gäller dock ett andrahandskontrakt via kommunen för den som har försörjningsstöd, enligt Alfta-Edsbyns fastighets AB: s regler.

Annons

Läs mer: Bostadsbristen – längre tid i bostadskön i Ovanåker

I Ovanåkers kommun gäller ett andrahandskontrakt via kommunen om man vill hyra en lägenhet, som exemplet på bilden,  av AEFAB och lever på försörjningsstöd.

– Den som har försörjningsstöd kan absolut få hyra av oss. Vi tar sedvanliga kreditupplysningar och efter att ha kontaktat den som söker lägenhet tar vi även kontakt med handläggaren på socialförvaltningen, säger uthyrare Anna Edling för Bollnäs bostäder.

Läs mer: Över 8 000 i bostadskön i Bollnäs

– När det gäller bostadssökande med försörjningsstöd jobbar vi med kommunen. De får ett andrahandskontrakt via kommunen, säger marknadschef Victoria Selin för Alfta-Edsbyns fastighets AB (AEFAB).

I AEFAB:s uthyrningsregler finns inte försörjningsstöd med som en inkomst. Med inkomst menar AEFAB lön från anställning eller eget företagande, pension, studiemedel, A-kassa eller etableringsersättning.

Det diskvalificerar den som har försörjningsstöd att själv få hyra en lägenhet av AEFAB.

I andra kommuner jämställs dock försörjningsstöd med en inkomst. Men inte i Ovanåker.

– Vi har en överenskommelse med kommunen att vi jobbar så. I dagsläget är det inte aktuellt att ändra det beslutet, säger Victoria Selin.

Läs också: Svårt för de med försörjningsstöd att få hyra bostad

Anna Edling vid Bollnäs bostäder är osäker på om försörjningsstöd ska betraktas som en inkomst.

– Det vet jag inte vad jag ska svara på, säger Anna Edling.

I Ovanåker riskerar ingen att bli av med ett eget hyreskontrakt med AEFAB om man måste söka försörjningsstöd i ett senare skede av livet på grund av ändrad ekonomi.

– Det som gäller är att man betalar sin hyra, säger Victoria Selin.

Riktlinjerna för allmännyttan kräver att man tar en kreditupplysning på samtliga sökanden som vill bli hyresgäster innan kontraktskrivning, så där är det ingen skillnad om den sökande har försörjningsstöd eller inte.

Samma sak gäller att inte ha någon betalningsanmärkning eller hyresskuld och att ha goda referenser från eventuella tidigare hyresvärdar. Även det gäller för alla som söker bostad.

Läs mer: Så vill hyresgästföreningen komma till rätta med bostadsbristen

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons