Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya barn- och utbildningschefen i Ovanåker Katarina Ceder Bångs okända önskelista

Hon vill innan 60 även hinna jobba med ett utvecklingsprojekt vid en svenskledd skola i Nairobi. Det står högt upp på hennes okända önskelista.Katarina Ceder Bång från Rengsjö har nu börjat jobba som ny barn- och utbildningschef i Ovanåkers kommun.

Annons

Det finns även fler önskemål på hennes hemliga önskelista som att komma till en ranch med hästari Montana , åka skidor i midnattssol vid Riksgränsen, driva ner renar från fjällbetet, få uppleva hur späckhuggare simmar i en norsk fjord och åka oxkärra i Tibet.

När Katarina fyllde 50 år samlade familj och vänner in pengar till den reskassa, som hennes mamma nu håller koll på, så det är bara en tidsfråga innan hon förverkligar en eller flera av önskningarna på listan.

Läs mer: Solveig Landar tackar för sig som barn- och utbildningschef

Det konstaterar Katarina Ceder Bång, när vi träffar henne i samband med en lärarkonferens i Alftaskolan. Just nu är hon ute för att lära känna verksamheten närmare.

– En av utmaningarna för skolan, som alla skolor har i landet, är ett ökat elevantal. Det är fler elever än vi kunde förutse för några år sedan med den ökade invandringen. Fler barn behöver fler vuxna inte bara lärare, säger Katarina Ceder Bång.

Det har även tidigare funnits ett behov att skolan tar emot elever med andra språk och därmed behov av lärare som lär ut svenska som andra språk och tolkar som hjälper till i undervisningen.

Det nya är att det är betydligt fler elever som kommer samtidigt som behöver få den hjälpen och stödet nu.

Det är också en brist på lärare som undervisar i svenska som andra språk.

En annan utmaning är att fylla luckorna efter de lärare och övrig skolpersonal som nu börjar gå i pension.

Läs mer: Katarina Ceder Bång blir ny barn- och utbildningschef i Ovanåker

Det var med gruvlängtan jag började mitt nya jobb som barn- och utbildningschef, säger Katarina Ceder Bång.

Katarina Ceder Bång är född i Hudiksvall och uppvuxen i Gävle. Hon började sin yrkesbana som vårdbiträde vid Bollnäs sjukhus och kom så småningom till sjukvården i Östersund.

Det var också i Östersund som hon blev sugen på att plugga till personalvetare. Hon har bland annat jobbat för Folksam i Stockholm och vid Arbetsförmedlingen i Gävle.

Hos Ericsson radio systems jobbade hon som utbildningsplanerare vid personalenheten innan hon startade eget och blev konsult med inriktning personal- och organisationsfrågor.

Hon har även varit vd för Wij trädgårdar och Hälsingland turism. De senaste åren har hon jobbat som biträdande rektor vid Bromangymnasiet i Hudiksvall och sliter med att bli klar med sin rektorsutbildning.

– En otroligt viktig fråga för mig är att vi i skolan ska skapa förutsättningar så att alla barn och ungdomar som vill läsa vidare efter grundskolan och gymnasiet ska kunna göra det oavsett bakgrund. Det ska även finnas en stor valfrihet för de som vill gå vidare till utbildning och jobb.

På sin fritid vill Katarina gärna umgås med vänner och familj. Hon bor i en gård i Rengsjö tillsammans med sönerna Olof, 16 år, och Erik, 10 år. Sommarstugan vid Storsjön tar också en stor del av hennes fritid.

Läs mer: Låg behörighet till gymnasiet i Ovanåker

Mer läsning