Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu öppnar Edsbyns nya vintagebutik: "Folk underskattar bygden"

På smala klädställningar hänger plagg från olika trender och tidsepoker. Kläderna är handplockade och kommer mestadels från USA eller London. Känns en vintagebutik malplacerad i Edsbyn? Nej, säger Amanda Stenberg.

Annons

Det började med en hårsalong. När systrarna Stenberg startade Oktober. Nr9 stod det redan med i företagsbeskrivningen att de skulle ägna sig åt annat än bara klipp - och färgning. Drömmen om en klädbutik i källarlokalen har alltid funnits där.

Läs också: Systrarna Stenberg öppnar en vintagebutik i Edsbyn: "Alla har rätt till en personlig stil"

Och nu har den blivit verklighet.

Jeansjackor, kavajer och skinnväskor har fått noggrant utvalda placeringar och ytan har gått från källare till vintage.

Olivia och Amanda Stenberg.

Amanda Stenberg plockar bland galgarna och fiskar fram ett par byxor från ett Milano-baserat klädmärke.

– Det här är min personliga favorit. Jag köpte dom på en loppis i London.

För det är från just London och USA som majoriteten av plaggen har sitt ursprung. Eller ja, de är i alla fall inköpta där. Systrarna Amanda och Olivia Stenberg har gjort ett gediget förarbete med att resa runt och välja ut guldkorn i modeväg.

Läs också: Nysvenskar lär sig svenska med Håkan Hellström–pop

– Allt vi säljer har handplockats noggrant. Visst kan man handla massproducerat men då blir det svårare att få en personlig stil, det här blir ett kul kompliment för de som vill hitta unika kläder, säger Amanda Stenberg.

Stilfulla skor på hyllan.

Men i lilla Edsbyn? Hur ska det gå ihop, undrar kanske många. Amanda berättar att hennes morfar var lite skeptisk till idén om ett så smalt koncept som vintage på en mindre ort.

– Det är lite av en chansning. Vilket företag som helst kan ju ha svårt att gå runt här eftersom invånarantalet är begränsat. Men jag tror att folk underskattar Edsbyn, det finns en drivkraft här och folk tycker det är jättekul när det väl händer saker, säger hon.

Butiken har fått namnet Oktober. Nr9 Vintage. Försäljningen kommer inte bara ske på den fysiska ytan utan en webbshop ligger också i startgroparna för en lansering. Den riktar sig till kunder över hela landet.

Alla plagg är noggrant utvalda.

– Jag ser ett behov av bra webbutiker för just secondhand. Vi jobbar på att utveckla hemsidan så att det blir enkelt att hitta det man som kund letar efter. Vi kommer fokusera på bra produktbeskrivning till varje plagg.

Läs också: Edsbyns nya hotellveranda för 250 000 byggs just nu - hör Tommy Löfström berätta om sommaren där

Nyöppningen sker redan nu på torsdag och framöver kommer butiken vara öppen tre dagar i veckan. Amanda Stenberg är både förväntansfull och nervös.

– Tänk om vi inte få en enda pryl såld.

Vad gör ni om hela lagret tar slut?

– Det är ju det man hoppas på. Då får vi resa runt att handla upp ett nytt.

Amanda och Olivia Stenberg.

Mer läsning