Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är mobiltelefoner förbjudna på badhusen i Ovanåker

Från och med i måndags råder mobilförbud på simhallarna i Alfta och Edsbyn. Bristande uppmärksamhet från föräldrar och smygfotografering ligger bakom beslutet.

Annons

Läs även: Maskinhaveri försenar badstart i Edsbyn

Beslutet är taget av enhetschefen för idrottsanläggningarna, Christian Granqvist, tillsammans med personalen på simhallarna.

– Det hänger på den personliga integriteten och på bristande uppmärksamhet. Det har varit föräldrar som sitter och stirrar rakt ner i telefonen medan ungarna plaskar, säger Christian Granqvist.

Därför sitter nu skyltar uppe som informerar om förbudet. Det är förstås okej att låsa in telefonerna eller att använda dem i cafeterian. Men vid bassängen och i omklädningsrummet är det stopp.

– Just i omklädningsrum finns det ett allmänt obehag över foton och film. Folk ska inte fotas utan att man får veta om det.

Har ni upplevt att det har varit ett problem?

– Det är något som förekommer i skolans värld. Vi har fått höra att det har hänt under simundervisning, men det är svårt för oss att göra något i efterhand. Det vi har gjort då är att prata med läraren.

Ett flertal badhus runtom i landet har infört liknande förbud. I Ovanåkers kommun har inspirationen främst kommit från badhuset Aquarena i Söderhamn, som införde förbud mot mobiltelefoner i augusti.

– Vi fick upp ögonen för det då. Vi tror att den allra största delen av badgästerna kommer att uppleva att det här är något bra, säger Christian Granqvist.

Läs mer: Färdigsurfat på Aquarena i Söderhamn

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons