Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marta tog examen från prestigeutbildning: "Vi snackar Hells kitchen"

Vid en "jätteceremoni" fick Marta Nilsson från Edsbyn sitt examensdiplom från konditorutbildningen Le Cordon Bleu i London. Nu väntar jobb på ett av Londons finaste ställen för afternoon tea.

Annons

Marta Nilsson studerade bageri och konditori på gymnasiet och arbetade på Bodins bageri i Gävle i två och ett halvt år innan hon kom in på den nio månader långa utbildningen hos Le Cordon Bleu. I fredags tog hon examen.

– Vi var på Hurlingham club i östra London. Det var en jättecermoni med diplom och champagne för alla som gick ut, berättar Marta Nilsson.

Läs mer: Marta från Edsbyn går världsberömd konditorsutbildning i London

Marta Nilsson i sina chef whites .

Med hjälp av bilder på arbetsprover, ett personligt brev och en intervju lyckades Marta Nilsson bli en av de 50 som fick gå utbildningen. Den har genomförts i tre steg. Först fick de lära sig grunderna och bakningens kemi, sedan blev det fokus på choklad och hur den går att påverka med olika tempereringar. Sedan kom Marta Nilssons paraddel med tårtdekorationer.

– En nyfunnen styrka är att jag är väldigt bra på att jobba med choklad. Men cakedecoration kommer alltid att vara min grej. Det ligger mig varmast om hjärtat och kommer alltid att vara det jag är absolut bäst på, säger Marta Nilsson.

Chokladasken är helthandgjord och chokladen är tempererad för hand. Den är den fylld medpraliner och tryfflar i olika smaker.

Utbildningen har varit tuff. Bland lärarna finns några av de bästa konditorerna i världen. Och de har varit stenhårda.

Vissa gånger känner man att man vill kura ihop sig till en boll och lägga sig bakom en mjölsäck och gråta.

– Deras standard är mycket högre än vad man lärde sig under gymnasieutbildningen. Vi snackar Hells Kitchen. De står och skriker på oss och andas oss i nacken, säger Marta Nilsson.

Läs också: Viktor startar ett bageri i Edsbyn: "Kul att få liv i den här delen av bygden"

Rosen är handgjord i pulled sugar.

Hon berättar att hon ibland har trott att hon har åstadkommit något riktigt bra – men när hon har visat det för lärarna har skapelsen blivit totalsågad.

– Vissa gånger känner man att man vill kura ihop sig till en boll och lägga sig bakom en mjölsäck och gråta. Men de förbereder oss för vad som kommer att komma i branschen. Det gäller att förstå att det inte är personligt. Och när man får beröm så får man verkligen beröm.

En brittisk fruktkaka kläddmed royal icing och handgjorda blommor i gum paste.

Och branschen – den får hon prova på redan nu. Den här vecka börjar hon jobba på ett The Savoys avdelning för afternoon tea. Hon beskriver det som ett av Londons finaste ställen för det klassiskt brittiska fikat.

– I branschen är det verkligen hierarki och jag får börja från botten. Det betyder jättemycket att få vara här och utvecklas och jag kommer att göra mycket för att jobba mig uppåt.

Läs också: Linus Larsson har bråda dagar med bak-boken

Croquembouch med pulledsugar rose, choux buns doppade i caramel fyllda med vanilla pastry cream med ennougatine bas (kokat socker med rostade mandlar). Även allt här är gjort frångrunden för hand.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Mer läsning

Annons